Как да преживеем изневярата

23 май 2011 | 10:04
69492
37
37

Според статистиката 90% от изневерите в един момент стават известни на партньора. Същата безпощадна статистика твърди, че 30% от тях водят до раздяла.

Новината за изневярата и това как ще я преживеем от психологическа гледна точка може да се сравни с психологическия модел за справяне с нещастието. Когато д-р Елизабет Кюблер – Рос и описала пет стадии, през които човек минава, преживявайки някакво нещастие. Моделът е валиден не само за хора, преминаващи през тежко заболявене, но и таквива, коот преживяват неприятности в работата или личния живот.

Първи етап - отрицанието

Вие все още не осъзнавате станалото и не вярвате докрай, че това се е случило. Когато човек е болен, той обикновено прави изследвания, за да се убеди в диагнозата. В случай на изневяра, особено, когато имате всички доказателства, допълнителни факти не са необходими и вие бързо ще преминете към втория етап.

Втори етап – гневът

А той е гневът и ненавистта. В този момент ви се струва, че никога няма да простите. Искате да хвърляте и да буйствате, моментално да се разделите, да отмъстите на любовницата, да се махнете от този човек, колкото се може по-далеч. Внимание! Опитайте се да се контролирате! Не е нужно да потискате отрицателните емоции, напротив, изкажете всичко – викайте, псувайте, пишете гневни писма (няма смисъл, обаче да ги изпращате). Ако и това не ви помогне отидете в спортна зала и си изкарайте яда на боксовата круша.

  

Трети етап– търг

„Ако правехме повече секс“, „Ако си бях купила онова секси бельо“, „Ако не оставах до толкова късно на работа“, „Ако имахме дете“....

Престанете да се обвинявате и да измисляте какво би било, ако... В никакъв случай не се сравнявайте и с другата – вие не сте по-добра от нея, тя не е по-лоша от вас и обратното.
Да, това е трудно, но трябва да положите всички усилия да престанете да мислите за нея, най-малкото защото не си заслужава да прекарвате по този начин времето.
Не търсете виновни и не си блъскайте главата, какво не е било така в миналото. Актуалният въпрос в този момент не е „Кой е виновен?“, а „Какво ще правя?“

Четвърти етап - депресията


Иска ви се завинаги да останете на дивана, с носни кърпички под ръка и никога да не излизате от вкъщи. "Животът е свършил, как може да го направи, никога няма да ми се случи нещо хубаво..." Напълно възможно е този етап да се пресече с предишния или да протече с него, но е много важно да не позволите да затънете в това състояние. Нормално е да не ви се прави нищо.

Продължавайте да изпълнявате основните си задължения. Не си позволявайте да изпадате в тъга и си повтаряйте, че „и това ще мине“. До момента не е измислено нищо по-правдиво от този банален съвет!

А тъй като в подобно апатично състояние, така или иначе няма да вземете никакво разумно решение, по-добре се постарайте бързичко да излезете от него.

Пети етап - приемането

За съжаление едва ли ще стигнете до приемането без да сте преминали през предните четири етапа.
В дадения случай, това е и приемането на решение. От една страна, „докато човек обича, може да прощава“, от друга- напълно възможно е да продължите начисто.

Най-важното, обаче е да не се самозалъгвате. Напълно възможно е, че за да съхраните баланс и да върнете загубената хармония ще трябва да „скъсате“.

  

Все пак изневярата е но просто физически акт, а фактически удар по доверието и бомба, хвърлена върху отношенията ви. Ако, обаче и двамата партньори желаят да съхранят връзката си, то има шанс за запазването й.
Трябва да знаете, че вземането на решение няма да стане във формата –„седнах и реших“ , за това ще ви е необходимо много време и съвместна работа над „грешките“.

Освен това е важно и причината поради която партньорът ви е изневерил, само за секса или потребност от нещо повече. Ако е последното ситуацията най-вероятно ще се повтори.
И тук всичко зависи от отношението ви към случилото се и от това, защо сте с този мъж: защото така се е случило или защото той е ваш приятел, защитник и близък човек, с когото искате да прекарате остатъка от живота си?

Ето няколко основни съвета:

1. Не въвличайте в конфликта децата, родителите и приятелите. Това засяга само вас двамата.

2. Банално, но върши работа: напишете всичко на хартия. На един лист, това което мислите, на друг- това, което искате да кажете на партньора си, на трети - това, което бихте искали да кажете на нея. Препрочетете и изгорете написаното. Ако трябва напишете всичко отново. Този метод помага да подредите мислите си.

3. Не отмъщавайте нито на любовницата му, нито на него. Отмъщението е най-деструктивното нещо, което може да измислите. Концентрирайте се върху себе си, отношението ви към случилото се и по-нататъшното развитие на събитията.

4. Леките, на билкова основа успокоителни на биха ви навредили. Дръжте ги в чантата си, и когато почувствате, че искате да се разплачете – вземете едно хапче. (какъв да е медикамента ще ви каже вашият лекар)

5. Помнете, че това не е най-страшното, което е могло да се случи и че от всяка ситуация има поне два изхода.

Най-важното, което трябва да разберете е, че за да може да преживеете истински изневярата трябва да можете да простите и да махнете с ръка на миналото. Вие: прощавате и не напомняте за случилото се, мъжът от своя страна прави всичко възможно, за да възстанови загубеното доверие, пишат от vesti.bg

Още по темата

Коментари

27 amazing news
  03 август 2013 | 00:27 отговор
 

1WRO1G Hey, thanks for the blog post.Really thank you! Really Great.

 
26 greatest news
  02 август 2013 | 19:19 отговор
 

Thanks so much for the blog article.Really thank you! Cool.

 
25 news
  26 юли 2013 | 13:24 отговор
 

oUn7oB Thanks-a-mundo for the blog article. Will read on...

 
24 seo service
  28 май 2013 | 14:23 отговор
 

CmYneg Major thankies for the article post.Much thanks again. Will read on...

 
23 good seo
  25 май 2013 | 19:35 отговор
 

ArGG0B Im thankful for the blog post.Really thank you!

 
22 digital camera guide
  14 май 2013 | 18:08 отговор
 

KPg1QU Looking forward to reading more. Great article.Much thanks again. Much obliged.

 
21 social bookmarking service
  20 април 2013 | 08:27 отговор
 

FeVyUM Thanks again for the article post.Really thank you! Great.

 
20 generic clomid
  27 февруари 2013 | 22:00 отговор
 

rxSqGo I really enjoy the blog.Really looking forward to read more. Awesome.

 
19 bookmarking submission
  05 ноември 2012 | 06:13 отговор
 

ykgyOE I really like and appreciate your blog post.Much thanks again. Want more.

 
18 cheap bookmarking service
  21 октомври 2012 | 17:50 отговор
 

5xFosZ Wow, great blog post.Really looking forward to read more. Cool.

 

Добави Коментар

Най-четени