Един на всеки пети между 18-25-годишна възраст изпитва притеснение да не се пристрасти към гледането на порно, показват резултати от проучване, направено от BBC.

Всеки четвърти от 10 души пък се чувства загрижен за това как изглеждат гениталиите му заради това, което вижда в порно филмите.


Новият документален филм „Porn Laid Bare“ надниква зад кулисите на порно индустрията. 24-годишната Нейлъм Тейлър от Манчестър се включи в този проект заедно с още петима младежи. Всички те посетиха снимачната площадка, срещнаха се с актьорите и изгледаха видеоматериалите, които савече са заснети. Като човек, който е бил пристрастен към гледането на порно още от ранна възраст, тя казва пред великобританското издание Cosmopolitan, какво е осъзнала, след като е попаднала в реалната среда на снимачната площадка.

„Започнах да гледам порно в сайтове, когато бях на 12 години. Още на тази възраст умът ми беше ангажиран с мисълта за секс. В момента, когато имах първия си лаптоп, веднага написах думата „секс“. Започнах да гледам порно. В продължение на четири години, до 16-годишна възраст, това беше единственият сексуален „контакт“, който имах. По време на пубертета основното ми сексуално образование получих от филмите за възрастни.


„Срамувах се, че гледам порно. Знаех, че момчетата го правят, но аз пазех това в тайна. Никога не съм говорил за това с приятелите си и се срамувах, защото беше тема табу. Въпреки че е нещо естествено, тема табу беше и момичетата да мастурбират.

"Когато станах на 16, започнах връзка и тогава го направих за първи път. Осъзнах, че не се възбудих по време на истинския полов акт. Възбудата обаче ми се беше случвала, когато гледах порно. Не споделих на приятеля си, че не съм изпитала нищо. Тогава си помислих, че може би трябва да спра да гледам от нези филми за възрастни.


„Погледнах в No Fap (онлайн общност за хора, които искат да избегнат порно филмите и мастурбацията), но това се оказа, че е основно насочено към момчетата. Тук не видях много жени, които да са физически засегнати от гледането на порно. Затова просто спрях да гледам тези филми. След няколко месеца почувствах промяна с тялото ми.

Това, на което порното ме беше научило за женската „роля“ по време на секс, се оказа напълно невярна и изкривена представа. Когато за пръв път започнах да правя секс, си помислих: „Чакай, ти не получаваш оргазми от проникването?".

„Неотдавна научих, че физически реакции и възбудата се задействат от мозъка. Получаването на сексуално образование от порно филмите е опасно, защото порно и секс са две съвсем различни неща“.

Попадането ми на място, където се правят порно филмите, ми даде истинска представа за тази индустрията. Ако някога отново гледам такъв тиип продукция, това ще са филмите на Ерика Луст, защото е кинематографично. Във филмите ѝ темата за расата и сексуалността не са представени като фетиш.

„Порно може да се окаже много важно за тези хора, които нямат сексуални контакт. Не мисля, че гледането му трябва да е табу. Но срамът, който може да изпиташ, когато гледаш такива филми, е опасен. Това, което виждаш на екрана може да окаже определени нагласи върху хората по отношение на пола, сексуалността и расата, а това е опасно. Посланието, което носят тези филми, трябва да бъде по-отговорно.