Желанието на жената да прави секс се влияе от много фактори – емоционалната ѝ нагласа, хормоналния баланс, удовлетвореността ѝ от себе си и от връзката с партньора. Жените могат да изпитват възбуда, но да не искат да правят секс. И според сексоложката Нагма Кларк това е съвсем нормално. Тя има няколко съвета за нас, които ще ни помогнат да превърнем възбудата в истинско желание.

Случвало ли ви се е поначало да не сте били в настроение за секс, но после да сте се възбудили? Сигурно сте се чудили доколко е нормално това. Бързам да ви успокоя – абсолютно нормално е! Особено ако се случва в рамките на една дългогодишна връзка – в такива връзки партньорките могат да изпитат възбуда и да постигнат оргазъм, дори ако поначало не са били настроени за секс.

Някои може отново да се запитат как може да е нормално това – да се възбудиш, без да изпитваш желание. Нима липсата на желание не намеква за определени проблеми? Всъщност в някои случаи това може да е признак за някакви нарушения, но доста често така се проявява кръговата природа на нормалния женски полов цикъл.

Какво е полов цикъл?

Половият цикъл бива наричан още „цикъл на сексуалните реакции“. Нека за начало уточним какво е сексуална реакция. Така специалистите наричат всички психологични и физиологични реакции на нашия организъм по време на секс. Сексолозите Уилям Мастърс, Вирджиния Джонсън и Хелън Каплан са разработили модел на полов цикъл, съставен от четири етапа.

1. Желание. Това е психологическата съставка на половия цикъл. Сексуалното желание е усещането за психологическа готовност за секс. Към него спадат сексуалните мисли и фантазии и други фактори на възбудата – привлекателността на партньора, миризмата му, гласа му, познатите докосвания и ласки.

2. Възбуда. Това е физиологичната съставка от цикъла. Възбудата е реакция на организма, показваща готовността му за полов акт. Освен физиологична реакция включва и физическо усещане за възбуда. Негови признаци са учестеният пулс, повишеното кръвно налягане, учестеното дишане, приливът на кръв към половите органи, ерекцията при мъжете, овлажняването на влагалището, разширяването на матката и набъбването на клитора при жените.

3. Оргазъм. Това е върховата точка на етапа на възбудата. По време на оргазъм дишането и пулсът се учестяват рязко, кръвното налягане също се повишава, а натрупалото се напрежение се разтоварва чрез серия съкращения на мускулите на малкия таз. При мъжете оргазмът обикновено (но не винаги) е съпроводен с еякулация. В някои случаи еякулация е възможна и при женски оргазъм.

4. Почивка. Организмът се връща в нормалното си състояние – такова, каквото е било преди възбудата. Половите и репродуктивните органи (пенисът при мъжете, клиторът, влагалището и матката при жените) възстановяват обичайните си размери. При жените етапът на почивката трае значително по-кратко, отколкото при мъжете, затова дамите доста бързо достигат готовност за следваща възбуда. При мъжете почивката може да трае от няколко минути до няколко часа, като през това време те не са способни да се възбудят, дори ако изпитват психологическо сексуално желание.

Особености на половия цикъл при жените

Описаният по-горе модел е линеен. След желанието следва възбуда, която завършва с оргазъм. Това описва точно половия цикъл на мъжете. Но линейният модел не винаги е приложим за жените.

Доктор Розмари Басън твърди, че жените не винаги изпитват желание поначало, но при стимулация – самостоятелна или извършена от партньора – могат да изпитат възбуда, след която да дойде и психологичната нагласа.

С други думи жената може да е готова за секс и да няма нищо против да прави секс, без при това да се чувства „в настроение“. Когато обаче се възбуди чрез мастурбация или предварителни ласки, тя започва да изпитва и психологическо желание.

Спонтанно желание обикновено изпитват жените, които наскоро са започнали връзка с нов партньор или виждат стария си партньор след дълга раздяла. За жените, които живеят с партньора си постоянно, е абсолютно нормално да не изпитват спонтанно силно сексуално желание или да го изпитват рядко.

Освен това жените обикновено искат да правят секс, преди всичко за да усетят специална близост с партньора, а не за чисто физическо разтоварване. Сексуалните реакции на жената се повлияват и от удовлетвореността ѝ от връзката, от отношението ѝ към собственото ѝ тяло и от досегашния ѝ интимен опит. Конфликтите, липсата на емоционален контакт с партньора, недоволството от собственото тяло и негативният сексуален опит от миналото могат да повлияят на сексуалните функции.

При това жените реагират на стимулация по-добре от мъжете. Дори когато дамите „не са в настроение“, те са способни да изпитат сексуална възбуда след стимулация (мастурбация, предварителни ласки, гледане на еротични филми или просто усещане за емоционална близост с партньора при общуване).

Не забравяйте, че за постигане на оргазъм е важно да отделите достатъчно време на прелюдията.