Консултирахме се с психолог, за да ви помогнем да изградите своята красива любовна история. Какви роли играе подсъзнанието ни в любовта?

Медицинската сестра

Тя е спасителка на плажа, добра фея, мила къщовница. Готви, чисти, внимава любимият й да е постоянно доволен, гледа го в устата, прави всички възможни компромиси за него и забравя изцяло за нуждите си.

Нейният партньор: Не твърде уверен в себе си, възможно е като дете да е изпитвал недостиг на майчина любов. С Медицинската сестра той ще се опита да си навакса това, което е изпуснал, но не е изключено, че в даден момент ще се отегчи.

Нейната грешка: Някога, много отдавна Медицинската сестра най-вероятно е била задушавана от грижи, като при това никой не се е интересувал от желанията й. „Студено ли ти е? Не? Нищо, сложи си шапка“. Медицинската сестра живее по определени правила, които е наследила от майка си – а майка й е обичала да командва. Тя възпроизвежда майчиния си модел на поведение, в който любовта е прекомерна загриженост. „Скъпи, ще се прибереш ли скоро? Да слагам ли мусаката или да изчакам?“.

Съвет: За Медицинската сестра ще е полезно да уточни за себе си, че тя е ценна като личност, а не като безплатно приложение към кухненската печка и пералнята. И че дори ако спре да бъде майчица за партньора си (макар всеки мъж да иска понякога да се почувства малко болно момченце, на което мама му носи вечерята в леглото), той няма да спре да я обича.

Лолита

Тя е нимфетка по душа, която си търси по-зрял мъж. Тя може да е на 18 или на 30 години – това не е от значение. Важното е, че в партньора си тя търси бащинска фигура и се прави на глупаво малко момиченце.

Нейният партньор: Финансово осигурен и разглезен, сменя жените също толкова често, колкото мобилните си телефони. Или пък човек, който е страдал като дете от липса на бащинско внимание. Странно ли ви се струва? Нормално е. Често подсъзнателно се стараем да даваме на другите това, което липсва на нас самите. Например вместо да поискаме помощ, помагаме на всички наоколо. Това поведение е резултат от изградена в детството защита, наречена от психоаналитиците „реверсия“.

Нейната грешка: Такава връзка с мъж за Лолита е преходен етап. Момичето напуска дома на родителите си, но тъй като не е готово за зряла партньорска връзка, се вкопчва в някое „татенце“. На същия принцип много тинейджъри се включват в дадена компания (готик-метъли, техно-маниаци, аниме-фенове), която временно им замества семейството. Но рано или късно хората престават да се определят като върколаци, вампири или рисувани герои. А момичетата, поддържащи връзка с „татенце“, започват да се бунтуват срещу него или просто губят интерес към покровителя си. Тези отношения остават в сила само при жените, които така и не са успели да осмислят своите отношения с баща си (който или е бил равнодушен към щерката, или просто е напуснал семейството).

Съвет: Да, в една любовна връзка е много важно да умееш да бъдеш момиченце, направено от бонбонки и пасти. Да пърхаш с клепки, да гледаш с възхита всезнаещия мъж, дори ако имаш две дипломи за висше образование и IQ над 150. Но още по-важно е да бъдеш за партньора си РАЗЛИЧНА – грижовна домакиня, разбиращ и разбран приятел, сексапилна фатална жена – тогава хармонията във връзката е почти гарантирана.

Спящата красавица

На пръв поглед в това момиче няма нищо по-особено. Тя е сладка, чаровна, добре възпитана, работи, уикендите ходи до къщата на село. Може би е малко по-сдържана в сравнение с приятелките си. Тя има много приятели, сред които има и лица от мъжки пол. В единия от тях тя дори е влюбена. Вече май от три години. Но тя недоумява защо този човек й се обажда толкова рядко.

Нейният партньор: Най-често Спящата красавица несъзнателно е привлечена от момче, фиксирано на собствената си майка. Той иска – защото така е прието – да има приятелка, но при това търси най-безопасния вариант. Тоест търси момиче, с което най-вероятно няма да стигне до сериозна връзка.

Нейната грешка: Спящата красавица, както можеше да се очаква, спи в очакване на съдбовната целувка. Тя е сигурна, че момичетата никога не правят първата крачка – мъжете трябва да свършат всичко сами. И го правят – те отиват до нея, заговарят я, запознават се, взимат й телефонния номер. И дори понякога се обаждат. Но в отговор не получават нищо освен „А, ти ли си…“. Проблемът на Спящите красавици е, че те непрекъснато тестват и изпитват мъжете, уморяват ги с недоверието си. А това на малцина се харесва.

Съвет: Телепатията е мит. А дори и да не е – не всички я владеят. Когато мъжът не получи отклик на действията си, той решава, че няма шанс с тази жена. Опазвайки мъжкото си самолюбие, той дезертира. Но основният проблем се корени не в поведението на жената, а в страха й от близост. Именно този страх, както и неговата разновидност – страха да бъдеш изоставена – тласка момичето към странно (от гледна точка на мъжа) поведение. Дълбоко в себе си тази дама си мисли „Аз ще го зарежа, преди той да ме зареже“.

Трион

В началото на връзката тя пуска солени шегички, както по адрес на околните, така и по адрес на партньора си. На него това даже му харесва отначало. В деня, когато двамата се събират да живеят заедно, тя прави първите си пробни разрези с триона. А после става недоволна от всичко. Живее на принципа „бия го, защото го обичам“.

Нейният партньор: Син на строга майка, донякъде мазохист.

Нейната грешка: Всъщност тя много се страхува, че хората ще забележат нейните реални и въображаеми недостатъци. Осъждайки всички наоколо, тя отклонява вниманието от своята персона. Най-тежки удари понасят най-близките и важни за нея хора – дори ако партньорът я обича до полуда, тя пак ще го дъвче постоянно. За да не се отпусне той случайно. Защото тя подсъзнателно е сигурна, че ако той се отпусне и я погледне обективно, ще разпознае в нея Трион.

Съвет: Съставете си списък от последните десет изисквания, които сте изказали на партньора си, и ги насочете към себе си. Това, което най-много ни дразни в другите, е онова, което не харесваме у себе си. Да научиш френски, да си намериш интересна работа, да откажеш цигарите… Какво още? В толкова плътен график от задачки няма да ви остане време да тормозите партньора си. И желание няма да ви остане.

Брус Ли

Тя е топ-мениджър – в живота или в професионалната сфера. Умна, самостоятелна, независима. Може да реши всеки един проблем.

Нейният партньор:
Нерешителен женствен тип мъж, възпитан от силна майка.

Нейната грешка: Психоаналитикът Карл Густав Юнг е писал, че всеки от нас има мъжка и женска част от личността си – анимус и анима. Ако опростим тази теория, можем да кажем, че в идеалния случай тези две части съжителстват в мир и съгласие. Анима отговаря за гъвкавостта, приемането, чувствеността – за всички традиционно женски качества. Анимус отговаря за мъжките качества – логика, аналитичност, активност. Ако този вътрешен баланс се наруши в личността на една жена, тя се превръща в Брус Ли. Това често става, когато поради една или друга причина момичето отказва да приеме собствената си майка и в следствие на това и женствеността си. През целия си останал живот девойката набляга на „мъжките“ си качества. Разбира се, тя несъзнателно си избира слаби мъже – за да постигне хармония между двата полюса. А после се оплаква, че й се налага да решава всички проблеми сама.

Съвет: Брус Ли контролира всичко тотално, това я спасява от страха от неизвестността. Но усещането за сигурност е измамно – човек не може да предвиди всичко. Не е и нужно да го прави. Тя трябва да се научи да изпуска ситуациите от контрола си – малко по малко. Да се доверява на партньора, да му преотстъпва задачи, да си позволява да не знае нещо. В идеалния случай трябва да уравновеси мъжкото и женското начало вътре в себе си. Първата крачка за това може да е едно най-обикновено пазаруване – да тръгнеш за зеленчуци и яйца и вместо това да си купиш дантелено бельо и обувки на висок ток, а тоест вещи, които видимо не са от първа необходимост.