Да разбереш, че любимият ти човек те е предал и е предпочел чуждите ласки пред твоите, е болка, която трудно може да бъде описана. Едновременно изпитваш гняв, тъга, недоумение и куп други неприятни емоции. Винаги си знаел, че е възможно да се случи, но никога не си подготвен за този тежък удар, той просто идва неочаквано. Знаеш, че трябва да направиш нещо, знаеш какво ще те посъветват приятелите ти, обаче се чудиш как точно да постъпиш, дори не знаеш дали трябва да продължиш отношенията с този човек. Лесно е да си кажеш „мъжете са боклуци“ и да се заредиш с прилична порция омраза, но това не е решението на въпроса. Предоставяме ти наръчник с 10 стъпки и ако ги спазваш, няма как да сбъркаш.

1.Пауза

Поеми дълбоко въздух и си вземи почивка от всичко. Заслужаваш да си отделиш време за себе си, за да разбереш какво точно чувстваш. Ако имаш нужда да излееш агресията си, направи го. Ако имаш нужда да поплачеш, плачи. Излей емоциите си, но не пред невярната си половинка. Не се затваряй, но и не оставай с човека до себе си в този момент, сякаш той е единственият ти извор на щастие и спокойствие.



2.Подкрепа

Със сигурност имаш приятел, който ще сподели болката ти и ще те подкрепи. Точно от това се нуждаеш в момента. Не се обръщай към хора, които знаеш, че ще те обвинят в нещо, упреците са последното, което ти трябва сега. Също така не искай приятелски съвет, защото ще чуеш много различни мнения по въпроса и това ще те обърка. Вслушай се в себе си, какво искаш ти.

3.Какво е станало

Седни и изслушай внимателно половинката си. Разбери какво се е случило, без да даваш предположения. Със сигурност няма да ти бъде приятно да чуеш разказ за изневярата, но е за твое добро да разбереш къде са се объркали нещата и защо се е стигнало до нея.



4.Извод

След като вече си наясно с чувствата си и знаеш какво точно се е случило, какво мислиш? Искаш ли да си с този човек все още? Направи анализ на отношенията ви и се погрижи за себе си. Но вземи решение – ще простиш ли, или ще продължиш по пътя си без половинката си.

5.Вина

Вината не е твоя. Ако някой е решил да ти изневери, не можеш да направиш нищо по въпроса. Невъзможно е да го спреш, все някога ще се случи. В какъвто и етап от връзката да сте се намирали до този момент, този човек е поел отговорност към теб и твоето щастие. Ако смяташ да изневеряваш на някого, по-добре си тръгни. Нищо не може да оправдае предателството. Не чувствай вина за това, че са ти изневерили.

6.Правилото за 24-те часа

Преди да вземеш, каквото и да е голямо решение, изчакай 24 часа. Не пропускай това златно правило, защото в рамките на едно денонощие може да промениш мнението си драстично. Нито едно важно решение в този живот не трябва да бъде взимано бързо и въз основа на моментна емоция. В противен случай може да направиш най-голямата грешка в живота си.



7.Социалните мрежи

Бягай от тях, особено ако смяташ да публикуваш сълзлива любовна песен на стената си във Фейсбук, или да напишеш жлъчен пост за изневярата. Запази емоциите за себе си и в никакъв случай не следи живота на другите в социалните мрежи и не го сравнявай със своя. Просто остани насаме с мислите си и вземи най-здравословното за себе си решение. Бъди „офлайн“ за известно време.

8.Не наранявай

В момента изпитваш болка и гняв и със сигурност искаш да си го върнеш, но това изобщо не е добро решение и изобщо няма да ти даде насладата, която очакваш. Не прави нищо, което по-нататък може да те накара да се почувстваш зле.

9.Приеми

Просто приеми това, което се е случило. Не го отричай пред себе си, това няма да ти помогне.



10.Грижи се за себе си

Нито за миг не забравяй, че ти си най-важният човек. Не избирай никого пред себе си и не позволявай на емоциите ти да повлияят на начина ти на живот. Не гладувай, не се тъпчи с шоколад, запази здравословния си режим. Всичко се нарежда с времето.

Четете още: Секс между съпрузи – защо с годините става само по-хубав