Автор
Ева Григорова

Какво е емоционална изневяра според мъжете?

Смята се, че мъжете приемат изневерите по-различно от жените. За силния пол уж е важно дали е имало секс с друг мъж или не. Ние събрахме мнения на мъже на различна възраст, за да ви покажем, че нещата са по-сложни. Какво е емоционалната изневяра за силния пол?

„Такава невярност пак е изневяра, защото партньорът изразходва времето и енергията си за друг, в резултат на което връзката започва да върви надолу. Мисля си, че това се случва все по-често заради интернет и социалните мрежи. На хората им е по-лесно да си създадат фантазия, отколкото да положат усилия за изграждане на реална връзка. Ние с приятелката ми сме в отворена връзка, но знаем, че ако единият общува с други, докато вторият изобщо не участва, това може да навреди на отношенията ни. Ако развивате близост с някой друг, без да го забелязвате, сте тръгнали по опасен път, от който няма връщане“.

А., на 32 години

„Изневяра са каквито и да било отношения с други хора, по-близки от приятелството. За жалост това е много неопределено понятие, защото всеки човек и всяка двойка си имат своите представи за допустимото. Важно е заедно с партньора да обсъдите правилата, които ще важат и за двамата, и да ги спазвате. Ако в някакъв момент усетите, че не искате да спазвате тези правила, запитайте се защо е така“.

М., на 34 години

„Не мисля, че съм чак толкова наивен, за да вярвам, че в щастлива връзка не може да има емоционална изневяра. И на мен ми се е случвало да развивам подобни отношения на работа. Когато общуваш отблизо с някого по работа дълго време и между вас се създава връзка, започваш да се замисляш за нещо повече. Мисля, че това е естествено. Въпросът е какво ще направиш по-нанатък. Слава Богу, по онова време нямаше мобилни телефони. Не че кореспонденцията ни щеше да премине към сексуални теми, но щяхме да обменяме толкова съобщения, че не знам как бих обяснил сметката за телефон на жена ми“.

В., на 60 години

„Каквато и да е постоянната ни връзка, умът се разсейва и се замисляме и за друго. Аз смятам, че емоционална изневяра става, когато физически се намирате до един човек, но духом сте с друг. Вие прекарвате много време с другия, споделяте му тайни, които не казвате на партньора си. На младини имах приятелка и реших да създам семейство с нея. При това обаче общувах с още две момичета, с които се разбирахме по-добре, отколкото с гаджето ми. Не знам дали такава ни беше съдбата, но всъщност не трябваше да започвам тази сериозна връзка. Изневярата стана просто следствие на погрешния избор на партньорка“.

Д., на 27 години

„Ако партньорът се сближава с някого, без да ви каже за това, става дума за емоционална изневяра. Тя предполага постоянен флирт и кореспонденция по имейл и месинджъри. Аз съм консултант по запознанства и любовни връзки. Имал съм клиентки, които след 10 години брак са откривали, че мъжете им редовно комуникират с две-три жени“.

А., на 33 години

„Сега не съм обвързан, 15 години излизах с различни жени, докато нямах постоянна връзка, но на никого не съм изневерявал. Ако започвам да се заглеждам по други, значи не съм доволен от настоящата си връзка. В този случай предпочитам да й сложа край. Мисля, че не е трудно да се обясни какво е емоционална изневяра. Тя става, когато сърцето на човека не е с постоянния му партньор, а с някой друг, когато той изразходва енергията си за други и не може да даде пълноценен отклик на постоянния си партньор. Когато флиртувате по телефона, чрез съобщения или при разговор, сърцето ви отива при някой друг“.

Л., на 73 години

„Емоционалната изневяра се случва, когато търсиш радост и утеха другаде, забравяйки, че имаш партньор, който е готов да те подкрепи. Аз имах връзка с жена, неспособна да проявява загриженост. Тя имаше сериозни проблеми, особено с покрепата и емпатията към партньора. В трудни моменти не можех да се обърна към нея за помощ, вместо това търсех подкрепа от майка си или сестра си. Приятелката ми я ядосваше дори това, че търсех съвет от тях двете, макар те да не ѝ бяха конкурентки. Просто я беше срам, че не е тя първата, към която да се обърна. Аз разбирах, че съзнателно я разочаровам, но пак не е ясно кой е бил в грешка, тя или аз? Може би и двамата“.

Д., на 36 години

„Мисля, че това се случва, когато душата и сърцето ти се стремят не към партньора, а към друг човек. Често това довежда до физическа близост. Но аз разбрах, че емоционалната изневяра наранява най-много и възстановяването от нея е по-тежко, отколкото от физическата. Аз самият съм се оказвал в такава ситуация и от двете страни. Оправдавах се с това, че приятелката ми не беше готова да ме подкрепи. Макар това да беше вярно отчасти, на практика и аз спрях да я подкрепям. С годините след много мислене проумях, че е по-лесно да обвиниш другите, отколкото да признаеш нежеланието си да полагаш усилия в една връзка“.

М., на 46 години

„Смятам, че емоционална изневяра става, когато изпитвате към друг човек чувствата, които би трябвало да изпитвате към партньора си. Хората по природа не са моногамни. Ние нямаме биологически заложена програма за вярност, затова е естествено да изпитваме влечение към други хора. Но когато започваш да общуваш по-тясно с другия и развиеш по-дълбока връзка, ти предаваш партньора, който ти има доверие. Ако си споделяте тайни, обменяте си еротични съобщения, прекарвате тайно време заедно – това е изневяра, дори ако не се е стигнало до интимна близост“.

Ф, на 33 години