Автор
Ева Григорова

Какво е микроизневяра и как да разберем дали вече съществува във връзката ни

Често свързваме изневярата със секса, но се оказва, че човек може да има и емоционални забежки, терминът за които е “микроизневяра”.

Микроизневярата е всичко, което прекрачва границите, които една моногамна връзка поставя очаквано на двамата партньори и спира точно преди физическата измяна.

При сексът нещата са черно-бели: или е имало секс или не, но при микроизневярата това определено не е така. Форми на микроизневяра е това партньорът ви да каже на друга дама, че тя го привлича, да си пише с нея съобщения късно през нощта, да лъже за това, че в момента няма сериозна връзка, да оставя нарочно брачната си халка у дома, когато излиза или пък да ви лъже, с кого точно е излязал на вечеря или бар. Друг пример за микроизневяра е това да се свържете със свой бивш бартньор по телефона или в социалните медии и да спестите това на половинката си.



При всички тези ситуации има сериозен елемент на спестяване на истината и/или откровена лъжа.

Микроизневярата се идентифицира доста трудно, но все пак съществуват някои знаци, които ще ви помогнат да я разпознаете:

- Ако партньорът ви стане необичайно уклончив, когато го попитате защо например си пише толкова често със своята колежка.

- Ако половинката ви носи телефонът си навсякъде със себе си и крие екрана си от вас, докато го използва.

- Ако той изведнъж започне да работи по-късно от обичайното и се държи дистанцирано с вас.

- Ако започне да прекарва повече време онлайн, отколкото преди.

Друг знак за микроизневяра би могла да бъде неочакваната поява на нов интерес в живота на половинката ви като - йога, салса, астрология - така че той да може да впечатли обекта на своя интерес с познанията си в дадената област. Би могла да се наблюдава и промяна в поведението като вманиачено посещаване на фитнеса.



Ако пък партньорът ви започне изведнъж да не си слага брачната халка и когато го попитате “Защо?” отговори със “Забравих” или “Свалих я във фитнеса” - значи определено имате повод да станете по-наблюдателни.

Най-добрият съветник в такива ситуации е женското шесто чувство, ако усещате, че партньорът ви крие нещо от вас, със сигурност е добра идея да разсеете съмненията си като поговорите с него - възможно е просто да организира изненада за рождения ви ден или пък да събира идеи за лятната ви почивка.

И не забравяйте: основната разлика между невинния флирт и микроизневярата е в намерениято зад действията. При микроизневярата човек е емоционално ангажиран с отсрещната страна и така тя много по-лесно и бързо има потенциала да достигне до физическа изневяра.