Автор
Весела Георгиева

Какво е "целувката на смъртта" за една връзка?

Няма двойка, която поне веднъж в съвместния си живот да не си е вдигала скандал. Прибирате се у дома, нямате търпение да си събуете обувките, да видите любимия, децата, да чуете как е минал денят им, а после изведнъж всичко се обръща с краката надолу и хоп - вече се карате.

Според Джон Готман, психолог от Вашингтонския университет и основател на института Готман, това е напълно нормално. И не е притеснително.

По-притеснителното е начинът, по който се отнасяте към партньора си... Ако в отношението ви към него се прокрадва презрение, връзката ви е в опасност.



Когато виждате човека срещу себе си не като равен на вас, а като някой, който стои доста под вас.

Готман и Робърт Левенсън, психолог от Калифорнийския университет в Бъркли, са открили, че именно това отношение и поведение могат да станат причина за евентуален развод.



„Презрението – казва Готман – е целувката на смъртта.“

Според резултатите от 14-годишно изследване, проведено сред жителите на американския Среден запад (21 от които се развеждат през периода на изследването), двойките, в които единия партньор демонстрира превъзходство над другия, шансът да се разведете е 93 процента.

Но ако можете да разберете как да избегнете поведението или да го заместите с по-положително, това може много да повлияе на връзката – и да увеличи шансовете да останете заедно по-дълго, пише Business Insider.