Ако се чудите дали има период, в който партньорът ви е най-плодовит и вероятността той да ви дари с бебе е най-голяма, отговорът е положителен. Да, със сигурност такъв период има!

Оказва се, че ритъмът в природата влияе върху фертилността не само на жените, но и на силните им половинки. До това заключение стигнаха учени от Университета на Цюрих, след като успяха да разкодират точното време, в което сперматозоидите са най-активни.


В изследването, публикувано в списание Chronobiology International, те твърдят, че семенната течност, произведена от мъжкия организъм, може да се похвали с най-висока концентрация на сперматозоиди в ранните утринни часове преди 7.30 ч.

Освен часа, проучването помогнало на изследователите да открият и сезона, в който шансът мъжът да ни дари с наследник е най-голям. Без да сме изненадани, това е пролетта.

Заключенията на екипа са базирани на 12 245 проби, събрани от 7068 мъже, които са били пациенти на отделението по ендокринология към Университетската болница в Цюрих в периода 1994 – 2015 г.


Учените се надяват откритието им да бъде крачка напред в подкрепа на естественото или инвитро оплождане при двойките, които имат проблеми със зачеването.

Четете още: Тези трикове ще ви помогнат да забременеете