На всеки му се иска да си изгради щастливи, хармонични, преливащи от любов и уважение отношения. Хубавичко обаче си помислете, преди да се обвържете с човек, който живее с убеждението: „аз на никого за нищо на съм длъжен, на теб, разбира се – също”.

Времената станаха такива, че сега едва ли не всички крещят, че никой за нищо на никого не е длъжен. Особено шумни са точно онези, които никак не искат да имат действително близки отношения с някого друг.

Любовта не е въпрос на „длъжен”. Тя преди всичко е въпрос на „искам”

Такъв човек дори да започне някакви взаимоотношения още от прага на вратата заявява: „Моля, запомни – с нищо не съм ти длъжен”. Не е чудно, че такива връзки не могат да бъдат топли, искрени и трайни.



Любовта е преди всичко „искам”. Искам да те направя щастлива, искам да ти помагам и подкрепям в трудни ситуации, искам да бъда само с теб, защото вече никоя друга не ми е нужна. И този избор се прави съзнателно и доброволно.

Но ако директно в лицето ти заявяват, че с нищо не са ти длъжни, за какви чувства и желания въобще може да става дума? В крайна сметка това е всичко друго, но не и любов.
И искрената, взаимна любов не е само цветя и рози. Тя е трудоемка, изисква усилия, за да си доставяте радост един на друг, да мислите как да зарадвате партньора си – може да е някакво символично подаръче, но може да е и просто искрен комплимент.

Когато „никой на никого не е длъжен”, става дума за егоизъм, особено когато онзи, който заявява на момичето, това изисква от нея императивно вярност, грижа и внимание. Позволява си да иска всичко това от другия, но не смята, че това се отнася и за него. Убеждението му, че на никого с нищо не е длъжен, му позволява спокойно да не прави нищо за партньора си.

Това е много тъжно и болезнено за другия, ако той се е съгласил на такива взаимоотношения и влага в тях цялата си душа, всичките си сили с надеждата, че той ще започне да ѝ отговаря с взаимност.



Поради това, каквото и да ви казват, просто не вярвайте, че взаимоотношения, при които „никой на никого не е длъжен”, могат да бъдат изпълнени с любов и уважение. Във всеки един момент ще ви изневерят, ще ви предадат или просто без никакви обяснения ще си съберат куфарите и ще изчезнат в неизвестна посока

От изневери на практика никой не е застрахован. Но ако ти кажат, че с нищо не са ти длъжни, ти става гадно и тъжно.

Една от причините за такова убеждение и поведение е страхът да не бъдат използвани. Този страх е много голям и затова такива личности не полагат никакви усилия за по-топли отношения с партньора. Това е и страх от искрено влюбване, защото такъв човек е сигурен, че ще се възползват от него и ще го държат на каишка. Точно поради това не искат да задълбочават връзката и се ограничават в краткотрайни и нищо не значещи за него срещи.

Така е много по-просто, рискът е малък - не е нужно да разкриваш сърцето си, нямаш никакви отговорности и задължения. А ако нещо изведнъж стане проблемно може с лекота да смениш партньора.

С други думи – не просто живот, а приказка, в която никой за нищо не е длъжен. При съвременните еманципирани времена този манталитет е присъщ и на двата пола. Но все пак по-често се среща при мъжете, тъй като станат ли майки повечето от жените знаят какво е това да си длъжен и отговорен към децата си.

Разбира се, изборът си е само ваш, но ако искате да си изградите действително хармонична и изпълнена с любов и уважение връзка, то хубавичко си помислете, преди да се обвържете с човек, който „на никого за нищо не е длъжен”.