Автор
Woman.bg

Кой цвят прави жените да изглеждат най-секси

Какви фактори влияят на физическата привлекателност? Този въпрос измъчва учените вече от няколко века – хилядите научни опити да се „препарира“ сексапилът само потвърждават това. Например, доказано е, че най-силни емоции будят момичетата със симетрични и средни черти на лицето (не твърде едри и не твърде дребни) и фигура „пясъчен часовник“ (с изразени талия и ханш). Макар проучванията обикновено да се фокусират основно върху физическите данни, учените са наясно и че противоположният пол най-много се пали по екстравертки, честни дами и госпожици, облечени предизвикателно (уви, това е факт!). Остана да добавим към това и най-вълнуващия цвят.

В поредица експерименти с участието на стотици доброволци на различна възраст и от различни страни психолози от Университета в Рочестър са открили кой цвят прави жените най-привлекателни и желани за мъжете. Заинтригувахме ли ви? Нищо ново – най-сексапилният цвят си остава червеният. Той няма конкуренти в цялата палитра. При това обаче този цвят не влияе никак на оценката на интелектуалните дадености и на способността към емпатия и не прави жената по-съблазнителна според другите жени. Как и защо именно работи червеното?



„Условията на играта“ отново са продиктувани от инстинктите. Мъжете, също като приматите, неизменно интерпретират червеното като секс-сигнал. В природата именно този цвят обагря възбудените части на телата на животните. Има и социален аспект – когато виждат червено, мъжете непроизволно си спомнят за сексуалните стереотипи, които заобикалят „разкрепостената“ lady in red. Това само засилва природното им влечение. Освен това според психолозите именно червеният цвят засилва активността в онези дялове от мозъка, които отговарят за концентрацията на вниманието – червеният обект не се изпуска от поглед и заема мислите на гледащия.



В един от експериментите на доброволците им предложили да погледнат снимка и да си представят следната ситуация: „Вие отивате на среща. В портмонето си имате сто долара. Колко пари сте готови да похарчите на срещата с това момиче?“. Максимална щедрост мъжете проявили към онези "претендентки", които били облечени в червено или били снимани на червен фон. Бялото, синьото, зеленото и сивото, които също били включени в експеримента, изостанали значително. Доброволците трябвало не само да оценят общата привлекателност на жената, но и да споделят намеренията си спрямо нея. Най-смели фантазии и решителни действия господата нарочили отново за кандидатките в червено. Любопитно е, че дори ако на мъжа му се казвало, че конкретно момиче изобщо не е настроено за секс, той трудно вярвал в това и бил настойчив.

От една страна уловката с червения цвят е проста и гениална. Можете да изглеждате с пъти по-секси, ако просто си смените тениската или изберете правилния оттенък червило. От друга страна обаче, искате ли цветът на дрехите ви да подава сексуални сигнали, дори ако изобщо не търсите секс?

Четете още: Новото средство за разтърсващ секс – паста за зъби