Автор
Woman.bg

Колко години е идеалната разлика във възрастта между мъжа и жената

Дали може да бъде щастлива връзката между двама души с голяма разлика във възрастта или е по-добре да се насладите на краткотрайната страст и да си потърсите по-подходяща половинка? Хармонията в двойката несъмнено зависи от емоционалната гъвкавост на партньорите и умението им да намират общ език. Нека обаче хвърлим едно око и на статистиката.

Идеалната разлика във възрастта между мъжа и жената

Смята се, че най-здрави връзки се получават, когато мъжът е с 2-5 години по-възрастен от жената. В този случай психическото развитие на партньорите е сравнително еднакво. Мъжът е способен да поеме водещата роля в семейството и да закриля половинката си, при това без да ѝ оказва голям натиск. Ако обаче партньорите са вече достатъчно зрели, на над 30 години, може да се радват на здрав брак и дори да са на една и съща възраст.

Щастлива двойка може да има и когато жената е малко по-възрастна от партньора си. При това на една 30-годишна жена малко по-младите мъже ѝ изглеждат привлекателни и интересни.

Ако има над 5 години разлика във възрастта на партньорите

Все по-често се сключват бракове, в които съпругата е значително по-възрастна от мъжа. Обществото става по-толерантно към подобни двойки, пък и дамите в днешно време запазват младежкия си външен вид значително по-дълго. Подобна връзка ще бъде здрава, ако:

- И двамата партньори ги устройва жената да доминира като по-умна, по-опитна и евентуално по-добре осигурена материално.

- Мъжът, въпреки че е по-млад, стане глава на семейството, а съпругата му позволи да взима решения.

- Партньорите са на над 40 години и разликата от 5-10 години не им прави впечатление.

Все пак по-често срещани са двойките, в които мъжът е много по-възрастен от партньорката си. Младата дама го привлича със своята свежест и наивност. Жените на свой ред приемат подобна връзка, очаровани от мъдростта на зрелия си любим и от опита му в разрешаването на различни проблеми. Младата жена се чувства защитена – повечето ѝ връстници едва ли биха могли да ѝ осигурят такава стабилност, включително и материална.

Брус Уилис и Ема Хеминг

Слабо място на браковете с разлика във възрастта понякога е това, че по-младият партньор иска веселие и купони, а по-възрастният – тишина и спокойствие. Причина за караници могат да станат различните им цели в живота, различните им възгледи и интереси. Ако мъжът е значително по-възрастен от съпругата, известни съмнения ни внушава и статистиката. Жените средно живеят по-дълго от мъжете и щастливият съвместен живот в такава двойка може да бъде доста кратък.