Вярно ли е, че мъжете по природа са полигамни и склонни да изневеряват? Консултирахме се с личностен треньор по семейни въпроси, който е и щастлив съпруг и баща на двама сина, за да отговорим на този въпрос.

Някой ден темата за изневерите ще бъде изчерпана, но сега е още твърде рано за това. Така че нека днес опровергаем няколко заблуди по този въпрос!

„Отбивам се при любовницата, а после на път към къщи ме хваща шубето. Веднага ми се приисква да направя нещо хубаво за жена си. Купувам й букет, тя уж е доволна, а и аз около седмица си затварям очите за мрънкането й“. Това познато ли ви е?

Мит № 1: „Хубавото кръшкане укрепва брака“

„Укрепващото“ в случая е чувството за вина, което кара изневерилия да се подмазва на партньора. Това е временен и непълноценен заместител на взаимното разбирателство в семейството.

Мит № 2: „Жените изневеряват от любов, а мъжете – от похот“

Как пък не, все едно мъжете нямат други нервни клетки, освен на половия си орган, а жените ги имат навсякъде, освен по гениталиите си. Има жени, които имат нужда от секс, има и мъже, които имат нужда от любов. Това не зависи от пола.

Мит № 3: „Мъжът е полигамен“


Пак полова дискриминация. От това твърдение е вярно само, че тялото на човека поначало е полигамно. То има инстинкт за размножаване, като всяко животно на планетата. Но освен инстинктите си човекът има разум и дух. И именно от тези две неща зависи доколко ще е подреден любовният и сексуалният живот на индивида. Само когато разумът и духът деградират, тялото поема контрола. Но тогава вече говорим по-скоро за животно, отколкото за човек. И полът отново не е от значение.

Мит № 4: „Ако партньорът ми е изневерил, значи на мен нещо не ми е наред“


В това твърдение има зрънце истина, но само 10-20 % от проблема се крият във вас. Основните причини за изневярата са житейските принципи и очакванията на човека. Така че е излишно „потърпевшият“ да се терзае и самообвинява.

Мит № 5: „Ако има изневяра, значи връзката куца“

Не е задължително! Изневери се случват и в много добри и организирани семейства. Единият от партньорите (и то не непременно мъжът) по този начин се бунтува срещу прекомерната подреденост на живота си, защото има нужда от силни емоции и непредсказуемост.