Дните от 6 до 12 май са обявени за Международна седмица на клитора!

Идеята за съществуването на такава специална седмица принадлежи на благотворителната организация Clitoraid, която помага на жертвите на сексуално осакатяване да възстановят засегнатите си органи и да се отнасят към сексуалността си без никакви притеснения, пишат jenite.bg.

В някои държави целият май месец е определен и за Национален месец на мастурбацията. Това е идеалното време да обърнем по-специално внимание на малкото "топче на удоволствието", не мислите ли? Междувременно пък ние ще се присъединим към хубавата кауза, като ви представим 3 малко известни факта, засягащи клитора:

Клиторът е по-голям, отколкото мнозина си мислят

Знаете ли, че Мари Бонапарт (роднина на Наполеон и близка на Фройд) още през първата половина на миналия век е преместила по хирургичен път клитора си, така че да бъде по-близо до вагината. Причината: не е можела да стига до оргазми по вагинален път, а има доказателства, че вероятността за това е доста по-голяма при жените, при които разстоянието между клитора и входа на влагалището е по-малко. За съжаление, опитът на Мари е бил неуспешен. В известен смисъл клиторът е като айсберг - виждаме едва една четвърт от него, но под нея има още, така че не можем просто да го преместим.

Четете още: 5 ерогенни зони за множествен оргазъм


Клиторът расте

Растежът се дължи на хормоналните промени в женското тяло. Започва в началото на пубертета и в края вече е с около 1,8 пъти по-голям. До момента, в който дамата навърши 32, е нормално органът на удоволствието ѝ да е увеличил четири пъти размера си от времето, когато е била още момиченце. И нещата не спират дотук. След менопаузата, клиторът вече е седем пъти по-голям, отколкото при раждането. Но не изпадайте в паника! Все пак говорим за съвсем малък участък от тялото, при който цялото това увеличаване всъщност не е кой знае колко забележимо.

Чувствителността му е по-голяма от тази на пениса

Вероятно знаете, че клиторът е женският еквивалент на мъжкия полов член. Структурата му е много подобна. Всъщност, когато бебета бъдат заченати, първоначално имат една и съща генитална тъкан. Само че при момченцата тя се развива в пенис, а при момиченцата - в клитор. При това женският орган има най-малко 8000 сетивни нервни окончания - два пъти повече от мъжкия!

Ето и още един факт: клиторът е единственият орган в човешкото тяло, който няма никаква друга функция, освен да носи удоволствие.

Четете още: Плюсовете на класическата любов