Най-големият проблем в отношенията между мъжа и жената е прекалената сигурност във връзката, твърдят психолози.

В началото и двамата партньори са „доктори по дипломация“ и се стараят да бъдат внимателни, критикувайки нежно.

Колкото по-продължителна е връзката, толкова повече се стопява грижата за емоциите на партньора, пишат от dnes.bg

Двамата се възприемат един друг за даденост и не обръщат внимание на начина, по който казват нещата. Това убива любовта, предупреждават психолози.

И мъжете, и жените могат да бъдат еднакво отровни в заядливите си коментари, тъй като разчитат, че партньорът винаги ще им прости. Но не взимат предвид, че всеки човек е раним.

Безчувствените редовни критики не са безобидни и оставят следа, в дългосрочен план могат да накърнят отношенията и дори да ги направят непоносими. Тогава е прекалено късно за сладки думи.

Защо грешим в общуването

Искреността е важна за всяка връзка, но тя не бива да води до обида, а близостта погрешно ни кара да мислим, че можем да се нараняваме, разчитайки на безусловна прошка.



5 стъпки за по-добра комуникация:

1. Бъдете искрени спрямо себе си. Ако сте нервиран или обиден, не се преструвайте, че не е така. Всеки път, когато се престорите, че нещо е наред, а то не е, вие се отдалечавате от партньора си.

2. Когато сте разстроени, е най-добре да оставите разговора за по-късно. Ако все пак искате да го започнете веднага, защото смятате, че това ще ви успокои, предупредете партньора си, че сте ядосани.

3. Преди да се обърнете към „милото“ с остри думи, си спомнете какво се е случило предишния път. Нещата стигат до по-голям скандал. Този път променете подхода си.

4. За момент забравете за собственото си его и си помислете какво се случва в главата на партньора ви, докато безпощадно го критикувате.

5. Помислете си какво биха казали другите хора за връзката ви, ако ви видят как разговаряте. Тази мисъл може моментално да ви сдържи. Научете се да чувате това, което казва партньорът ви.