Автор
Woman.bg

Любовните истории на аристокрацията - II част

Принудени да бранят държавните интереси, кралските особи встъпват в брак не от любов, а водени от задълженията, които имат към страната.

Има обаче и малцина храбреци решили да следват повелите на сърцето, а не тези на разума. В поредица от статии ще ви представим затрогващите истории за смели държавници, които се осмеляват да се борят за правото да прекарат живота си с любимата жена, изправяйки се срещу семейството си и отказвайки се от престола дори.

Вижте първата част от поредицата ТУК!

Цялото Обединено кралство не струва толкова, колкото любовта на една жена. Поне за чичото на Нейно Величество Елизабет Втора - Едуард VIII.

Едуард е единственият крал в британската история, свалил короната заради дамата на сърцето си. А тя на всичко отгоре е устата американка – веднъж вдовица и два пъти развеждана, на име Уолис Симпсън.

„Невзрачната” Уолис Симпсън, както я описват съвременниците й, едва ли е предполагала, че ще промени хода на историята, но точно така се случва.

Четете още: Любовта на известните: Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева

Приказката на двамата започва началото на 1931 година, когато Уолис, придружена от втория си съпруг – Ърнест Симпсън, присъства на бляскаво парти в британското графство Лейчестършир. Съвсем естествено на събитието е поканен и най-желаният ерген в цяла Великобритания - 36-годишният престолонаследник принц Едуард.

Искрата на любовта между Уолис и Едуард не пламва от пръв поглед. На въпросното парти те се запознали, поговорили за кратко и толкова.

Съдбата обаче си е наумила, че тези двамата трябва да бъдат заедно и ги среща отново след няколко месеца на същото място. Този път двамата прекарват почти цялата вечер в сладки приказки.

Истината е, че в началото всичко в отношенията между Уолис и Едуард е много безобидно и приятелско или поне така изглежда. Семейство Симпсън и принцът се движат в една компания, често се засичат на светски събития, Уолис и Ърнест дори канят престолонаследника на гости в имението си.

Постепенно обаче принцът започва да се увлича по високата и слаба американка. Според мнозина изследователи той е силно впечатлен от остроумието и опърничавостта на Уолис, тя е единствената жена, която е срещал, напълно лишена от всякакъв респект пред неговата титла. Тъй като е наясно, че много от жените му се отдават само заради това, че е бъдещ крал, пренебрежението на Уолис го разтърсва до дъното на душата му.

Повратен момент в отношенията между Уолис и Едуард е един круиз от лятото на 1934 година. Принц Едуард кани американското семейство на яхтата си, но натовареният график на Ърнест Симпсън не му позволява да присъства. Уолис обаче откликва на поканата, като по-късно признава, че по време на круиза, „прескачат линията, която маркира неопределимата граница между приятелството и любовта”.

Следват дълги телефонни разговори, откраднати срещи и дори гостуване на Уолис в Бъкингамския дворец и опит от страна на Едуард да запознае избраницата си с родителите си. В името на щастието на сина си кралицата посреща любимата му, но баща му – крал Джордж V, не желае дори да зърне тази все още омъжена, от горе на всичко и развеждана, американка.

Отказът на родителя му да приеме Уолис по никакъв начин не разубеждава Едуард, напротив отношенията между двамата влюбени се задълбочават още повече.

Доказателството за това идва през януари 1936 година – крал Джордж умира, а на прокламацията за възкачването си на престола Едуард седи на прозореца на двореца Сейнт Джеймс рамо до рамо с все още омъжената Уолис.

Четете още: Любовта на известните: Пенчо Славейков и Мара Белчева

Уиндзор, правителство и цялата общественост на Острова са взривени от публичното демонстриране на връзката и мисълта английска кралица да стане два пъти разведена американка-католичка. Едуард обаче е непреклонен в желанието си да се ожени за любимата жена и за да се случи това, колкото се може по-бързо, няколко дни след коронацията си, дори наема адвокат, който да се погрижи за развода на Уолис.

Обединеното кралство обаче категорично отказва да приеме Уолис за кралица, църквата също осъжда този „нечист съюз“. Връзката между принца и тази „омерзена“ жена довеждат държавата до конституционна криза, а Едуард е изправен пред тежкия избор дали да загърби любовта в името на трона или да абдикира и да се ожени за жената, която обича до полуда. Той избира второто и официално се отказва от короната на 10 декември 1936 година - 11 месеца след като се е възкачил на престола.

На Едуард му е дадена титлата херцог на Уиндзор, но двамата с Уолис решават да свият семейно гнездо извън пределите на Великобритания. Те заминават за Франция и се венчават в Париж в тесен кръг от едва 16 гости, като никой от кралското семейство не присъства на сватбата.

Четете още: Любовта на известните: Яворов и Лора Каравелова

Снимка от сватбената церемония

Двамата живеят в Париж, но известно време пребивават и в Мадрид, Лисабон и дори на Бахамите. Независимо от дестинацията обаче те се радват на щастлив семеен живот, изобилстващ от лукс и разточителство - за бляскавите приеми, които организират във френската столица, все още се носят легенди, а самата Уолис споделя за живота си с него: "Яхтите се материализираха, най-добрите апартаменти в най-луксозните хотели бяха на разположение, а самолетите ни чакаха на всеки ъгъл...чувствах се като Уолис в Страната на Чудесата".

Любовта им продължава почти 35 години до 1972 година, когато херцогът почива от рак. Погребан е в родината си, в кралската гробница на Уиндзорския дворец.

Луис живее още 14 години, като не прекарва и ден без да си спомня за любимия си и как иначе, все пак той жертва всичко за нея, отказвайки се не само от трона, но и от родината, семейството и приятелите в името на любовта си към нея.

Четете още: Любовта на известните: Яворов и Мина Тодорова