Любовта е болест? Вижте как да се освободите от тази опасна зависимост

Да, любовта е прекрасно преживяване, но наистина може да бъде задушаваща. Дори, когато е споделена.

В Средновековието са смятали любовта за... болест. Според много учени от онова време, най-възпяваното чувство всъщност се доближава доста до психично отклонение.
Любимият човек не просто живее с нас, той се превръща в център на Вселената и определя живота ни от сутрин до вечер като ветропоказател. Вече не правим планове сами, не излизаме сами, не правим нищо, което би засегнало половинката. Е, според психолозите, това не е любов, а зависимост.

Странно, нали? Любовта свършва на третата година, а зависимостта остава!


Повярвайте, няма нищо страшно в това за известно време да бъдете разделени. Даже е здравословно. Защото иначе рано или късно връзката ви ще избухне. Важно да можете да вземате самостоятелни решения, да можете да се оправяте с живота и без половинката си. Важно е да запазите своето Аз. Започнете още сега. Например, за седмица отидете на море с приятелки. И не пишете постоянно на любимия колко ви липсва. Усмихнете се, забавлявайте се, отпуснете се. Животът продължава, минава покрай вас, а вие най-вероятно не го и забелязвате. Отворете очи.

Ясно е, че когато една връзка продължава с години, нещата не са, както в началото. Възможно е след като страстта отмине, да откриете, че партньорът ви си има желания и планове, които не съвпадат с вашите. И какво от това? Та той е личност. Също като вас. Оставете го да мечтае и да живее. Ако се обичате, ще бъдете заедно. Но не на всяка цена.

Научете се да бъдете партньори, а не скачени съдове. Давайте си свободата да правите нещата, които обичате, без да се чувствате виновни. Това е в реда на нещата.
Обсъдете кои от навиците ви вредят на връзката ви и кои биха ѝ помогнали да мине на ново ниво.
Ако нещата започнат да излизат от контрол, спомнете си какво ви е накарало да се влюбите. И започнете отначало. Търсете винаги нещо, което да ви вдъхнови. Правете глупости. Експериментирайте. Следвайте сърцето си. Не се затваряйте във връзката си. Бъдете себе си. Не се променяйте, не се нагласяйте според това, което си мислите, че партньорът ви очаква от вас. Иначе съвсем скоро той ще започне да търси щастието другаде.