Любовта на известните: Яворов и Дора Габе

09 февруари 2019 | 18:05
32725
24
24

В поредица от статии ще проследим любовните истории на велики българи.

Ще започнем с един от най-нежните и най-гениалните родни поети, а именно Пейо Яворов, и трите така различни жени, белязали живота му – Дора Габе, Мина Тодорова и Лора Каравелова.

Годината е 1905, месецът е април, мястото е Народната библиотека, а главните действащи лица са Пейо Яворов и Дора Габе.

Първата среща на поета и Дора Габе, дъщеря на богат чифликчия от Добруджа, чието истинско име всъщност е Изидора, се състои не къде да е, а в Народната библиотека, където Яворов започва работа.

Дора Габе

Първоначално отношенията им са само платонични - Яворов помага на прохождащата тогава поетеса, редактира и дописва едни от първите й стихове.

Поетът обаче бързо бива запленен не само от таланта на 17-годишната Габе, но и от нейната красота.

Въпреки че символистът е силно заинтригуван и привлечен от Дора, поне в началото тя не споделя неговите чувства. Това красноречиво заявява самата тя години по-късно в дневниците си:

"Не ми хареса от пръв поглед: сух, чер, с коса над веждите, очите му нямаха израз, защото го боляха. Само гласът му беше хубав. Не само хубав - топъл, мек глас, който издава вътрешния чар на поета."

Все пак Дора Габе преодолява първоначалните си впечатления и между двамата започва страстен флирт, изживян главно чрез писма. Романсът помежду им е кратък и не стига по-далеч от размяна на пламенни излияния, запечатани върху бели листа. Самата Дора години по-късно ще сподели, че Яворов никога не я е целунал дори. Въпреки това според мнозина автори не Мина и Лора, а Дора Габе е голямата, изпепеляваща любов на поета.

За силните чувства на Яворов към поетесата свидетелства и едно негово писмо от 12 юни 1905 година, в което той пише: "Но вие знаете - моите чувства към вас нищо не трябва да ви задължават. Онуй, което ще бъде угодно и приятно вам, ще е приятно и угодно и за мене - даже ако ми кажете да се обеся."

Интересно е и друго писмо на Яворов до Дора Габе от същата година. В него той пише: "Аз Ви обикнах от първото виждане и се уплаших за Вас. Дора, колкото по-силно Ви обиквам, толкова повече се чувствам длъжен да Ви направя едно предупреждение — додето съм с ума си поне! Вие трябва да се пазите от мене, трябва да се пазите да не ме обикнете!"

Пейо Яворов

Амбициозната Дора Габе решава да замине да учи в чужбина - решение, което разбива сърцето на Яворов. Той се чувствал дълбоко предаден и изоставен, пред приятели признава, че след като Габе му споделила намерението си, той изкарал мъчителна безсънна нощ.

Все пак поетът решава да потисне огорчението и да се сбогува с любимата си. На раздяла й подарява книга на Хайне, на която написва "На първата българска поетеса Дора Габе".

Кореспонденцията им продължава и след като Дора Габе заминава да учи в Швейцария, но постепенно разстоянието охлажда чувствата им и създава неуредици помежду им.

Дора Габе

По-късно бащата на поетесата решава да я прати да учи в Италия, а за да си изкара паспорт Дора идва в София през есента на 1908 година. Докато е в столицата тя не пропуска да се види и с Яворов, като двамата си уреждат среща в ресторант на ул. "Алабин".

Съдбата обаче се намесва и преди символистът да пристигне, в заведението влиза висок младеж с брада, който се запознава с Дора Габе с думите: "Аз се казвам Боян Пенев. Много исках да се запозная с вас, молих Яворов, но той не иска да ни запознае." После сяда до нея на масата. Именно това запознанство слага край на любовния романс между Яворов и Дора Габе. Поетът губи състезанието, красивата млада Дора се омъжва за Боян. Дали бракът им е бил щастлив е друга тема.

Яворов от своя страна се сбогува с Габе и затваря тази страница от живота си така, както умее най-добре - със стихотворение:

Недей се връща

"Ти грееш в споменът

на миналите дни,

мъртва навсегда!

Мъртва навсегда.

          ...

Коментари

24
  04 юни 2022 | 08:17 отговор
 

Но имало ли е консумация? Ако няма секс, значи няма нищо.

 
23 Петър Величков
  12 март 2015 | 17:56 отговор
 

Яворов е имал много любовници. Две са жените в живота му обаче - авгелът Мина и дяволът Лора. А Дора е просто закачка във вихъра на любовта.

 
22 margarita petrova
  13 февруари 2015 | 00:49 отговор
 

mnogo xubava ctatia

 
21 ТТ
  10 февруари 2015 | 20:17 отговор
 

В едно от последните си интервюта за телевизията Дора Габе сподели,че пази в архива си доста писма от Яворов и че ще бъдат показани след като почине,и тогава хората ще научат истината за техните отношения.Има ли някой представа,дали това вече е сторено?

 
20 Nani
  10 февруари 2015 | 19:04 отговор
 

Като стана въпрос за любовните истории на великите българи, препоръчвам книгата "Шепот от стари дантели" на Магдалена Гигова

 
19
  10 февруари 2015 | 18:55 отговор
 

Ама сте и вие! Той най - добре си е знаел коя е най - голямата му любов.

 
18 Zoie
  10 февруари 2015 | 12:38 отговор
 

Лора, Лора - тя е истинската му любов..

 
17 b staneva
  10 февруари 2015 | 10:00 отговор
 

NIAMA VE4E TAKAVA LUBOV . NIVOTO NA ELITA E MNOGO NISKO JALKO ZA MLADITE HORA .

 
16 b staneva
  10 февруари 2015 | 10:00 отговор
 

NIAMA VE4E TAKAVA LUBOV . NIVOTO NA ELITA E MNOGO NISKO JALKO ZA MLADITE HORA .

 
15 b staneva
  10 февруари 2015 | 09:56 отговор
 

NIAMA VE4E TAKAVA LUBOV . NIVOTO NA ELITA E MNOGO NISKO JALKO ZA MLADITE HORA .

 

Добави Коментар

Най-четени