Представете си следната ситуация – вие сте щастливо омъжена, имате прекрасен брак и изведнъж разбирате, че мъжът ви си има любовница. Как е могъл? Но понякога причина за изневярата изобщо не е внезапната страст или скуката. Психотерапевтка Мария Тихонова разказва от личен опит за какво още е признак неверността.

Сякаш всеки миг ще ми се завие свят. Но аз не се решавам да помоля Лора да спре да обикаля бясно из кабинета ми и да миряса в креслото, в което обикновено седи елегантно. Продължавам да получавам морска болест. Лора подмята една нецензурна ругатня и заявява:

- Коя е тя, че да ми отнема мъжа? Тя изобщо не си представя какво е да живееш с Джейсън. Да не знаеш в кой бар да го търсиш. Да получаваш внезапни обаждания от Лондон, когато си твърдо уверена, че е отишъл да пийне по нещо наблизо. Негов приятел заминавал с частен самолет, а той, видиш ли, не можел да си приключи разговора с него, затова „Здрасти, аз ще се позабавя тук“!!!

Струва ми огромни усилия да запазя неутрално изражение на лицето си и да скрия… радостта си
. Радостта от това, че отношенията на Лора с мъжа ѝ са дръпнали нанякъде от мъртвата си точка. Не мога да опиша с думи колко беше скучно всичко допреди това.

Те се оженили преди седем години. Отвън и отвътре погледнато този брак бил жив и щастлив. Преди година Лора дойде в кабинета ми с въпрос за кариерата си, а говореше предимно за Джейсън. Той също бил нежен с нея, пазил я и се грижел за нея. Бил невероятен красавец и на всичкото отгоре англичанин – и се харесвал доста на жените. Лора само се усмихвала, когато виждала мъжа си да флиртува – той така или иначе нямало да обикне никоя толкова, колкото жена си.

Но постепенно отношенията им се превърнали по-скоро в братско-сестрински. Имало много нежност, но покрай нея се образувала някаква пропаст. Джейсън все по-често се губил някъде, възникнали проблеми с алкохола, които ставали все по-заплашителни.

Лора се чувствала изоставена и се сърдела. Мъжът ѝ с въодушевление правел чудеса, за да я омилостиви. Отначало. След време започнал все по-често да излиза и да се напива. Трудно беше да се ориентирам в това кълбо от обиди, където една се препокриваше с друга. В онзи момент се появила Тя. Красавица от друг свят. Какво е искала и какво е търсила си остава мистерия. А и не е важно.

Докато Лора описва как точно ще убие ту мъжа си, ту нея, аз се замислям – а какво е искал Джейсън? Какво е търсил той, когато е намесил съперничката в отношенията им? Това със сигурност не било тайна любов – той направил всичко възможно жена му да види кореспонденцията им.

Когато съпругът наистина иска да скрие изневярата си, всичко се крие в ковчеже с двойно дъно.
После просто недоумяваш защо някой си „Пьотър Илич_справки“ праща на телефона на мъжа ти снимка на някаква хубавица. „Той сигурно я е пратил по погрешка, не го мислѝ, мила!“.

Първо провеждаме няколко спешни и успокоителни сеанса – Лора е в паника и засега не е в състояние да мисли за дълбоките причини за нещата. После най-сетне я питам не ѝ ли се струва, че Джейсън си е намерил любовница и е направил всичко възможно жена му да разбере за нея, не защото има сериозни чувства към новата си приятелка? Ами защото така несъзнателно е молил Лора за помощ?

Понякога хората именно затова правим странни постъпки, които със сигурност ще разклатят отношенията ни. Ние несъзнателно се опитваме да дадем сигнал на партньора: „Внимание, връзката ни е в опасност! Аз не знам как да ти го покажа! Аз не знам какво да правя!“.

Лора спира да диша за няколко секунди. Тръгва си към вкъщи с намерението вечерта да си поговори с мъжа си. На следващия сеанс обсъждаме разговора им. Джейсън „се чувства като най-долния човек на света, защото я е накарал да страда толкова“. Алкохолните запои, тази неясна история с изневярата – той сякаш се опитва да запуши някаква дупка в себе си, без да разбира напълно какво му има.

Сякаш от нищото започнали да го спохождат мисли за самоубийство – изглежда той от доста време страдал от депресия. Преди няколко месеца умряла майка му и тази мъка засилила в пъти негативните преживявания. Джейсън не знае какво да прави със себе си и пие, бяга от града, мрази се… Впуска се в крайности – жена му наблюдава всичко това и не му помага по никакъв начин. Но когато на хоризонта изниква любовницата, Лора е принудена да реагира.

Мисълта за това, че Джейсън може да умре, е несравнимо по-тежка от неприличната кореспонденция с конкурентката.
Лора забравя всичките си претенции и обиди. Сега тя разбира, че той просто е бил много объркан. Той наистина не е могъл да ѝ даде SOS сигнал по друг начин.

След няколко седмици разговорите с жена му все пак дават резултат – и Джейсън най-сетне се записва на психотерапевт. И е сигурно, че ще живее.

Червенокосата хубавица с големи гърди, която гледаше толкова безсрамно от онези снимки - къде сте сега? Ние двете с Лора искаме да ви благодарим.