Опитните и мъдрите жени знаят, че има някои неписани правила, които никога не бива да се нарушават, ако искате да имате хармонична и дългогодишна връзка с любимия си. И така – какво не трябва да правите, за да не избяга партньорът ви през девет планини в десета?

Да го притискате за сватба

Ако сте се запознали наскоро, недейте да изпреварвате събитията и да демонстрирате желанието си да свържете живота си с този мъж завинаги. Не му казвайте, че вашата сватба ще е най-прекрасната, а децата ви ще приличат на него. А, да – и за любовното си минало по-добре си мълчете. Дори ако кавалерът настоява за откровен разговор, мъдрата жена ще обърне всичко на шега.

Да показвате превъзходството си

Вие сте жена и точка. Вие може да имате всякакви права, а той има само задължения. Това, което ви е позволено на вас, е недопустимо за него. Той трябва да работи, пак той трябва да мине след работа през цветарницата за букет, да ви сервира сутрин кафе в леглото, за да поглези любимата си, а при това и да си глади сам ризите и да взима детето от детска градина. И характерът му трябва да е спокоен – той трябва да реагира сдържано на всичките женски капризи и емоции… Спрете се! Той може и да търпи подобно поведение, но няма да е задълго.

Да преглеждате телефона му

„Че какво има да крие любимият ми от мен? Но за всеки случай ще погледна телефона му. Ами ако води двоен живот и ме лъже?“ Жените преглеждат телефоните и профилите на мъжете си в социалните мрежи. Някои редовно, други – само когато подозират, че има нещо нередно. Но не бива така. Замислете се как ще приключи всичко, ако намерите номера на неизвестен на вас абонат с женско име? Ще питате за това име мъжа си, признавайки, че сте му преглеждали телефона? Ще започнете да пращате анонимни есемеси? А ако все пак намерите някое любовно съобщение – готови ли сте да промените отношението си към мъжа си, да разрушите привичния си начин на живот и да започнете на чисто? Да живеете с обида към партньора си е много по-трудно, отколкото да живеете в незнание. Но това, разбира се, са крайности. В нормални общества да преглеждаш чужда кореспонденция просто е невъзпитано. Така че имайте доверие на любимия си и бъдете щастливи.

Да ограничавате свободата му

Може да се прикриете с някой красив лозунг – например, че вече сте семейство и ще сте неразделни в добро и в зло. Но това е просто удобно оправдание за ревниви жени. Всъщност всеки човек има нужда от своя територия, от лично пространство, от известна свобода. Мъжът ви може да има увлечение или хоби, което е имал дълго преди да ви срещне. Може да си има своите мъжки компании и фирмени партита. А жената може да си има своите срещи с приятелки, своите ходения по магазините или курсове по цветарство. Когато някой от двамата партньори започне да доминира над времето на другия и да диктува правилата си, веднага възниква конфликт. За да не се притеснява, ревнивата съпруга трябва да запомни, че най-важното в една връзка е доверието. Ако на мъжа му е хубаво с вас и му е приятно да се прибере вкъщи, той няма да си търси приключения. Така че работете преди всичко над себе си.

Да демонстрирате силен характер

Днес това е модерно – да покажеш на мъжа, че си независима, да проявиш характер, да докажеш, че се оправяш и без него. Но не бързайте. За всяка кавга са виновни и двамата партньори – пряко или косвено. А под влияние на бурни емоции никога няма да вземете правилното решение. Мъжът трябва да е сигурен, че водещата роля е негова, че във вашето семейство той взима всички важни решения, че той е защитник и опора на нежната си женичка. Иначе какъв е смисълът да сте с него? Затова, колкото и да е изтъркано това мнение, силата на жената е в нейната слабост. Освен това повечето дами всъщност не са готови за пълна самостоятелност и накрая сами правят крачка към сдобряване. Тогава демонстративното напускане на съвместния дом изглежда двойно по-глупаво. Преглътнете яда си, заглушете горделивостта си, а после си вземете двойна награда от любимия си.

Да го критикувате

Ако искате да се отървете от мъжа си, критикувайте го често и с театрален драматизъм. Заяждайте се за всичко и преувеличавайте недостатъците му. Най-тежкият случай е обсъждането на неуспехите на партньора ви в присъствието на други хора. Това никой мъж не е готов да търпи. За него е важно да знае, че е най-добрият и прекрасен за вас. Останалото не е нужно да го споменавате на глас. Както се казва, мълчанието е злато.

Да не се грижите за външния си вид

Психолозите сякаш са се престарали, убеждавайки жените, че трябва да се обичат с всичките си недостатъци и да се чувстват щастливи въпреки наднорменото си тегло, безвкусните си дрехи и нескопосания си грим. Как пък не! Не спазвайте тези съвети буквално. Мъжете така или иначе първо ще ви оценят визуално и затова винаги ще се радват да видят до себе си красива и стройна дама Поддържайте се и разкарайте завинаги изтърканите клинове и безформените домашни халати.

Да разказвате за недостатъците си

Качили сте няколко кила, появили са ви се бели косми, сдобили сте се с целулит – с възрастта можем да се сблъскаме с какви ли не козметични проблеми. Обсъдете ги с приятелките си, а още по-добре с козметик или лекар. „Нека ме обича такава, каквато съм“ е погрешно женско мнение (пък ако още нямате половинка, така може и да не дочакате своя принц). Замълчете си и за изкуствения си зъб, за инжекциите ботокс или за силикона в гърдите ви. За вашия партньор вие винаги сте неповторима и красива.

Да го карате да ревнува

Една от женските уловки, целящи мъжа да оцени любимата си – защото такава красива и прекрасна жена всеки би искал да има. Една мъдра жена обаче никога няма да кара партньора си да ревнува. Женските хитрости са необясними за мъжката психика. За мъжа всичко е конкретно и ясно. Той има вярна и любеща жена, която няма нужда да пази – или невярна въртиопашка, която трябва да зареже по-скоро. Той не разбира защо е нужно да се правят някакви проверки и инсценировки. Ще оцени много по-високо жена, която е самодостатъчна личност и не крие неувереността си зад евтини номера. Освен това недоверието винаги се отразява зле на връзката.