Макар и да става дума за непреднамерени действия след секс като бързането за под душа, потъването в сън или хващането на дистанционното, те могат да навредят на бъдещото сексуално желание, но и да обидят партньора, който да се почувства използван или отхвърлен.

„Вероятно партньорите, които веднага след секс се хващат да правят нещо друго, приемат секса като своеобразно задължение и задача, която са свършили“, смята сексуалният терапевт доктор Пушкар Гупта.

Бързането към банята

Взимането на душ от двамата заедно е много възбуждаща игра преди секса, но бързането под душа след акта със сигурност не е похвално и стимулиращо отношенията. Поради това партньорът, който е все още „в настроение“ и би предпочел още малко да полежи в прегръдките на другия, остава объркан и обиден. Освен това инстинктивното измиване след секс носи определена символика, че самият сексуален акт е „мръсен“, което не спомага за спонтанността при правенето на любов.



Телефонни разговори

Това е друга честа грешка, която хората правят, обикновено ако заради самия секс са пропуснали обаждане. Така, все още задъхани, те хващат мобилния телефон, за да бъбрят с приятел или член на семейството. Така обаче развалят много интимния и раним момент, в който могат да се почувстват още по-силно свързани с партньора си – повече от която и да е друга ситуация.

Спането поотделно

Макар че често се случва единият от партньорите да заспи в хола пред телевизора, докато другият е в спалнята, което не разваля задължително отношенията, отиването в друго легло веднага след секс е много хладна стъпка, която може изключително да обиди партньора и разделя интимността и близостта от секса.

Включването на компютъра

Независимо дали става дума за делови задачи, сърфиране в интернет или играене на игри, има по-добри моменти да се прави това, а не веднага след секс. Подобно поведение като че казва на партньора, че е ненужен или е по-малко важен от работата или собственото удоволствие, а така се демонстрира и погрешното поставяне на приоритетите.