Автор
Ива Петрова

Най-добрият знак, че имате успешна връзка - не го споделяте във Фейсбук

Най-добрият знак, че имате щастлива връзка е, че не съобщавате за това във Facebook. Семейните терапевти са определили десет прояви на откровеност, които дразнят приятелите в социалните мрежи и могат да навредят на връзката ви.

Когато другите те наблюдават, животът ти придобива допълнителна яркост и значимост. Иска ти се да внасяш все нови и нови подробности и да ги споделяш с благодарните зрители. Само че зрителят, седнал в тъмната зала, не е видим за нас и понякога забравяме за него. Забравяме и къде е границата между интимното, между нашето лично щастие и онова, което узнава за нас и партньорите ни всеки непознат, разполагащ с компютър или смартфон. Какво е по-добре да не споделяме в социалните мрежи?

1. Трогателни постинги за партньора


Всички познаваме такива двойки – те са като две птички, които са си свили гнездо и носят в него ту сламка, ту връвчица – и любовно украсяват страниците си със сърчица и стихотворения. Те изпитват нуждата още от сутринта да публикуват във Facebook снимка с подпис „Обичам те. До довечера“. В разгара на сутрешните си задачи на работа всичките им приятели получават тези новини, влизат на страницата им и се трогват. А някои извъртат очи…

Психотерапевтката Марсия Бергер казва, че според дългогодишния ѝ опит двойките, които водят постоянни репортажи за живота си, не са твърде щастливи заедно, но често продължават да убеждават себе си и околните в обратното.

2. Снимки, публикувани без разрешение

Например снимки от вчерашното парти, на които приятелката ви прави смешни физиономии. Послушайте съвета на психолога Сет Майерс, автор на книгата „Как да преодолеем синдрома на репетиране на връзката и да открием любовта“. Още в началото на връзката питайте партньора си дали е съгласен да публикувате негови снимки на страницата си.

Един мъж може с години да си е изграждал суров имидж в социалните мрежи, да е публикувал снимки само от състезания и планински преходи, без излишни неща. А вие изведнъж да го покажете как гушка котенце… А снимките, на които сте го хванали подпийнал на някое тържество, могат да изплуват пред бъдещите му шефове, когато кандидатства за работа.

3. Шеги за домакинските подвизи и провали на партньора


Иска ви се да споделите снимка на първата му зеленчукова супа или уплашения му поглед пред един суров бройлер. За вас и за приятелите ви това са незабравими спомени – но не забравяйте, че в социалните мрежи влизат не само вашите приятели.

Ако не сте активирали филтър на посещенията, никога не знаете колко потребители ще прочетат поста ви. Така смята Арън Андерсън, семеен терапевт от Денвър. Снимките с изгоряло печено и подпис „Проектът не беше одобрен“ или вашите хвалби „В нашата къща жените не мият чинии“ са достъпни за всичките ви колеги и делови партньори, както и за напълно непознати хора.

4. Пряк репортаж от мястото на събитието

Партньорът ви е сгафил снощи. Сутринта вие оставяте на стената му съобщение, от което всички разбират къде е прекарал той нощта. Вие имате интуиция и дедуктивни способности, направили сте си логичния извод.

Бренда Дела Каса, експерт по любовните връзки, ни напомня за две неща. Първо – вие в този момент сте твърде емоционални, а в такова състояние е по-добре да не оставяте необмислени съобщения. И второ – не забравяйте, че по този начин вие правите публично заявление. Всичко може и да се нареди, изчакайте.

5. Пост за личните качества на партньора

Както и фоторепортажи от магазина, където сте му купили нова пижама и сатенени чаршафи за спалнята.

6. Коментари относно кореспонденцията му с бившата

Да, такъв е светът – мнозина продължават да общуват в социалните мрежи с бившите си, защото са си останали приятели. Те всеки ден научават новините за другия и понякога си пишат с него, коментират снимките му. Това не е задължително да ви харесва. Но по-добре обсъждайте тези въпроси лично и на четири очи – така смята експертът по любовни връзки Нийли Стайнберг. Ако се появявате и оставяте язвителен коментар, това е вредно за вас като всяка пасивна агресия, която не може да намери отдушник.

7. Подробности относно караниците и конфликтите ви

Става дума за кавги, след които вие веднага сменяте статута си на „внезапно необвързана“ или дори изключвате партньора от списъка на приятелите си. Семейната терапевтка Кристин Вилке ви съветва да оставяте тези неща затворени между стените на дома ви и да не бързате да ги правите обществено достояние. „Ако пуснете котката от чувала, вече няма да можете да я приберете обратно“.

8. TMI („твърде много информация“)

Коментарите за секса са подходящи за лична кореспонденция в месинджъри или за есемес. Партньорът ви ще бъде поласкан, ако прочете на стената си „Изгарям от страст, прибери се по-скоро“ – но колегите му или учителите на детето ви ще бъдат озадачени от тази откровеност.

9. Тънки намеци, които са ясни на всички

Прочели сте в интернет интересна статия – например за десетте качества на ужасната свекърва – и публикувате линк на стената си с коментар „Това ми напомня за някого…“. Дори ако предвидливо сте активирали филтър и свекърва ви не може да прочете това съобщение, информацията рано или късно ще стигне и до нея по други канали…

10. Напомняне да се купи мляко

Социалните мрежи са чудесно средство за обединяване на хората, които се интересуват от едни и същи неща; за моментално разпространяване на важна новина или за събиране на средства за помощ на някого. Но за дреболиите от списъка за пазаруване по-добре се обадете по телефона. Оставете си лично пространство за общуване.