Автор
Woman.bg

Най-новите научни изследвания за любовта и секса

Докато романтиците тихо си въздишат, гледайки звездите, научните умове разглеждат човешките чувства под лупа и ги сверяват с шаблони и стандарти. Никаква магия – само статистика! Какво са установили най-новите праучвания в сферата на любовта и секса?


Факт 1. Любовта живее пет години

Не три, както мнозина вярват, подкрепени от популярния роман на френския писател Фредерик Бегбеде, а именно пет. Така поне смятат белгийските учени – но само за жените.

След изтичане на въпросния срок слабият пол остава с привързаност, уважение, страх от самота, чувство за дълг и т.н. А дотогава има истинска любов. Велика и непобедима.

Факт 2. Все пак има и вечна любов

Учени от САЩ са коренно несъгласни с белгийските си колеги. В американско проучване участвали над сто двойки, живели заедно над 20 години. До тях разглеждали и току що събрали се двойки. Оказало се, че и едните, и другите гледат еднакво на партньорите си. Казано на научен език, и при старите двойки, и при младите влюбени били активни едни и същи дялове на мозъка.


Факт 3. Любовта от пръв поглед е мит, но любовта от шести поглед е реалност

Британски учени прекарали доста време, анализирайки поведението на самотни момичета при запознанство с нов мъж – и стигнали до извода, че един поглед не е достатъчен за влюбване. Момичето трябва да погледне в очите кавалера поне шест пъти, да се увери, че той не носи брачна халка, да оцени дрехите и обувките на събеседника, а после телосложението, кожата и накрая и маниера на поведение. Всичко това отнема около 45 секунди…

Мъжете са по-бързи в любовните си решения. Само за 8 секунди и един поглед мъжът може да е сразен – а вие дори да не подозирате за това!

Факт 4. Високите момичета трябва да си търсят половинката в… Холандия

Не случайно се казва, че дребничките жени са създадени за любов. На високите дами просто им е много по-трудно да си подберат партньор, особено ако в страната им броят на жените надделява над броя на мъжете. Специалистите от NCD Risk Factor обаче са намерили решение на проблема. За да не останат стари моми, високите госпожици трябва да си търсят половинката в Холандия! Според статистиката там живеят най-високите мъже. Средният ръст на холандеца е 182,5 см. Освен това специалистите ни ориентират и къде да не си търсим висок мъж – в Източен Тимор (азиатска островна държава), където средният ръст на мъжа не превишава 160 см. Е, не че сме се засилили чак натам…

Факт 5. Феновете на „Игра на тронове“ и „Шерлок“ имат по-голям шанс да намерят любовта си…

Според британски учени гледането на сериали в свободното време подпомага развитието на личен живот. Само че при едно условие – трябва да гледате „правилния“ сериал. Според проведено проучване най-привлекателни за противоположния пол са почитателите на „Шерлок“, „Теория за Големия взрив“ и „Игра на тронове“. Докато феновете на „Улица Коронация“ и „Доктор Кой“ нямат особени изгледи за романтика. Участниците в анкетата смятат тези хора за ретроградни и досадни консерватори.

Факт 6. Рускините мечтаят за богатири, а португалките – за Бен Афлек

И отново британски учени разтърсват света с откритията си. Този път те решили да създадат еталонен модел за мъж, но се сблъскали със сериозен проблем – жените от различни страни си имали различни идеали за мъж. Американките си мечтаят за атлетичен тъмнокос мъж с гъста коса, португалките ронят сълзи по Бен Афлек, а рускините бленуват класически богатир от приказките, с широки рамене, стройна снага, силни ръце и дълга светла коса.


Факт 7. Колкото по-висок доход има мъжът, толкова повече изисквания има към жената

Учени от Пекинския университет предложили на участници в анкетата им да отговорят на едни и същи въпроси, представяйки си първо, че са богати, а после, че са бедни. В резултат се оказало, че колкото по-богати се чувствали мъжете, толкова по-високи изисквания имали към жените. Докато бедните ергени напротив – почти не забелязвали външните недостатъци на половинките си. Впрочем, при жените не е така. Изискванията за партньора при увеличаване на финансовото състояние на дамата не се променят.


Факт 8. Повече от половината от жените се дразнят на мъже по сандали с чорапи

Тази анкета е проведена от руския тренинг-център „Секс.рф“. 700 млади дами отговорили на въпроса „Какво ви дразни у мъжете?“ и дали изчерпателен отговор. 64 % от госпожиците заявили, че се дразнят, виждайки мъже, облечени като мамини синчета, а 58 % признали, че не могат да понасят господа, обули сандали върху чорапите си. Пак те не харесват и „обраслите“ брадати мъже и почитателите на нецензурните изказвания.

Всяка десета анкетирана жена мрази бърборковците, но „тихите мислители“ също не са предпочитани – те дразнят 5 % от дамите. Освен това жените са престанали да обичат романтици. Мъжете, които си падат по въздишките по залез, днешно време могат да претендират за вниманието на само 19 % от жените. Съвременните момичета предпочитат господата с реален поглед върху живота – цели 58 % от момичетата.

Факт 9. На жените им изневеряват само глупави мъже

Сега повечето читателки ще си кажат „Ами да, то си е така, много ясно!“. И с право, защото британски специалисти са стигнали до извода, че господин с добро образование, аналитичен ум и богат житейски опит е способен да осмисли факта, че полигамните отношения са неизгодни както от финансова, така и от здравословна гледна точка.

„Мозъкът на умния мъж взима решение в полза на верността, защото именно този вариант е най-малко стресов за организма“, поясняват учените. На нас ни остава само да кимаме в знак на съгласие.


Факт 10. Селфитата могат да съсипят връзката

С разнищването на селфитата са се занимавали учени от един от университетите във Флорида (САЩ). Анализирайки 420 потребители на Инстаграм те стигнали до извода, че онези, които злоупотребяват със самоснимането, много по-често имат проблеми във връзката и дори губят половинките си.

Психолози поясняват, че любителите на селфитата, публикувайки поредната снимка, очакват признание от страна на противоположния пол. Което, ако ще и само подсъзнателно, дразни партньора.

Факт 11. При стрес мъжете мислят за секс още по-често

Учени от университета на щат Охайо провели анкета и стигнали до извода, че мъжете мислят за секс 45 % по-често от жените. Проблемът обаче не се корени в похотливостта на силния пол, а в генетично заложената реакция на стрес.

В трудни ситуации жената изпитва силна тревожност, която ѝ позволява да се концентрира върху проблема и върху начините за решаването му. Докато при мъжете се активира инстинктът за размножение, който им позволява, дори и ако умрат, да оставят поколение. И в случая няма значение за какъв стрес става дума – за атака от вълци или за подготвяне на годишен отчет.


Факт 12. Най-добрият ден за секс е четвъртък

Това са го определили пак британски учени. Понеделник обикновено е зает с планиране на бъдещата седмица, вторник и сряда са ангажирани с работа, в петък човек мисли само за предстоящия уикенд и стягане на багаж за някъде. През почивните дни според проучването при хората се отбелязва понижаване на всякаква активност, включително и полова. Остава само четвъртък!

Факт 13. 10 % от хората използват телефона си по време на секс

Учени от Университета на Вирджиния след продължителни проучвания доказали, че хората сме толкова пристрастени към технологиите, че сме готови да си ги мъкнем дори и в леглото! Съвременният човек прекарва на телефона си около два часа на ден. 70 % от анкетираните прахосват по устройствата си както личното си, така и работното си време. Но това са дребни проблеми, тъй като 10 % от анкетираните признали, че периодично си проверяват телефона по време на секс.

Факт 14. Човек може да забременее дори и облечен

Ако вярваме на американските учени, за да станете майка, е достатъчно просто да заспите в прегръдките на любимия. Е, ако носите девствен пояс или три чифта панталони, със сигурност няма да заченете, но тънкото долно бельо спокойно може да ви вкара в родилното. Лекарите са сигурни, че ако мъжът се възбуди твърде силно насън, можете да забременеете просто от близкия контакт с него. При това може дори да не правите секс. Какъв ужас!


Факт 15. След 10 години роботи ще заместят хората в секса

Вече през 2026 г. машините ще могат да станат пълноценни сексуални партньори на хората. Засега ни е трудно да го повярваме, но футурологът Иън Пиърсън смята, че практически всички момичета ще се пристрастят към роботите. Машините ще станат толкова съвършени, че ще могат да заменят гледането на еротични филми и да осъществят с лекота всяка една фантазия. Впрочем, Пиърсън също така твърди, че през 2050 г. хората ще се влюбват в роботи…

Факт 16. Хората, които имат нещастен брак, стават досадни

Учени са измерили нивото на щастие в различни семейни двойки и са установили, че онези, които са достатъчно щастливи в семейния живот, са способни да влияят положително на околните. При това онези, които не се радват на щастлив брак, напротив, даряват околните само с негативни емоции и униние и се превръщат в неврастеници и досадници.

Факт 17. Мърмораните спасяват мъжете си от диабет

Впрочем, не е чак толкова лошо да си досадник. В Университета на Мичиган в продължение на пет години наблюдавали 1228 женени души. Оказало се, че в нещастните бракове мъжете са къде по-здрави. Мърмораните всъщност не се опитват да съсипят живота на половинката си, а по този ненатрапчив начин проявяват своята загриженост.

Факт 18. Дълголетието на мъжа зависи от образоваността на жената

Служители на Стокхолмския университет стигнали до извода, че колкото е по-умна жената, толкова по-дълго живее мъжът ѝ. Логиката е проста – умната жена може да му приготви здравословна вечеря, да му даде добър съвет за работата и да организира добре почивката му. При това обаче според шведските статистици дълголетието на жената зависи пряко от доходите на мъжа!


Факт 19. Младостта на съпругата зависи от честотата на секса

Сексът не позволява на жените да се състарят. Според американски учени той има много по-голямо влияние, отколкото стресът и здравословното хранене. Те изучили кръвните проби на 129 жени. При дамите, които водели редовен полов живот, отговарящите за остаряването участъци от хромозомите били в по-добро състояние, отколкото при въздържащите се от секс дами. Впрочем, учените дори уточняват колко често трябва да правите любов - според тях веднъж седмично е достатъчно.

Факт 20. Неверните мъже рискуват да умрат по време на секс

Специалисти на американската асоциация за проучване на сърдечните заболявания са установили нещо сензационно. 93 % от мъжете със сърдечни заболявания са умрели от сърдечен удар по време на секс с любовници! Лекарите предполагат, че това се дължи на стреса, на който се подлагали господата с извънбрачната връзка. Страхът от разкриване, непознатата нова обстановка и притеснението да не засегнат любимата си съпруга влияят неблагоприятно на сърцето. Сега американските кардиолози са принудени задължително да предупреждават пациентите си за този неочакван риск от изневярата.

Факт 21. Позата, в която спи двойката, издава истината за брака

Това било обявено за пръв път на международния фестивал на науката в Единбург преди две години. Социолози разпитали женени двойки кой и как спи и установили, че най-щастливи са двойките, в които партньорите спят в непосредствена близост един до друг – на разстояние не повече от 7 сантиметра. Те са на една емоционална вълна и са почти напълно доволни от половинките си. На различни страни от леглото обикновено спят онези, които са в проблемни отношения или са заедно от над 7 години.


Факт 22. Бракът побеждава рака!

Статистици от Сан Диего анализирали информация за 800 пациенти, записани за лечение на онкологични заболявания през периода от 2000 до 2012 г., за да разберат дали семейните или самотниците се борят по-ефективно с рака. В резултат установили, че болните, намиращи се в постоянна връзка, имат по-добри шансове да надвият заболяването. И това не се дължи на материалните блага – просто подкрепата на половинката играе огромна роля. Любимият човек не допуска болният да изпадне в депресия, напомня му да ходи на лекар и да си взима лекарствата. Тези грижи правят чудеса и помагат на хората да се преборят и с най-тежките заболявания, включително и рак.