Нова година, ново начало.

Всички сме си дали новогодишни обещания и сме си поставили цели. Aко сред вашите е да обръщате повече внимание на здравето си през настоящата година, то тогава обърнете специално внимание на този текст.

Лекар акушер-гинеколог разкрива пред нас какво трябва да правим, за да се погрижим вагината ни да е в добро здраве.

Упражнения на Кегел

Тези упражнения може да бъдат практикувани навсякъде, което несъмнено е голям бонус.

По същество упражненията са доста лесни за изпълнение, просто не трябва да забравяте да ги правите всекидневно. Бавно стегнете вагиналните мускули, стискайте колкото можете по-силно за няколко секунди, след което отпуснете.

Повторете няколко пъти като свивате силно, задържате и след това отпускате мускулите. Изпълнявайте упражнението в продължение на 5 минути всеки ден.

Тези упражнения спомагат за по-добрата чувствителност по време на секс и за по-лесното достигане до оргазъм. Мускулатурата на тазовото дъно е силно необходима за поддържане на органите и предотвратяването на спадането им в малкия таз.

"Не" на интимните душ гелове и вагиналните душове

Мит е, че влагалището се нуждае от почистване с парфюмирани сапуни или специализирани продукти за женска хигиена като вагиналните душове. Истината е, че е достатъчно просто да се измивате всекидневно с чиста вода, тъй като женските гениталии съдържат естествени секрети, които се грижат за почистването на флората. Тези секрети съдържат добри бактерии, които са там, за да предпазват вагината. А с използването на интимни душ гелове и подобни продукти за хигиена може да нарушите състава на флората, нивото на рН-то и да объркате съотношението на добрите бактерии, което да доведе до инфекция или възпаление.

Използвайте интимни душ гелове само за зоната около влагалището (вулвата), но не и вътре в нея, категорична е акушер-гинеколожката.

Забравете за кола маската

Интимното окосмяване представлява естествена бариера между нежната кожа на гениталиите и вирусите и бактериите.

Това е така, защото тя има функцията да предотвратява навлизането на чужди частици като прах и патогенни бактерии във вагината и помага да се контролира влагата в тази зона, което само по себе си намалява вероятността от инфекции.

Жените, които отстраняват интимното си окосмение, са изложени на по-висок риск от заразяване с венерически болести като генитални брадавици, разкриват лекари. Причината е, че въпреки че окосмението в тази област не предотвратява напълно ППБ, тя помага да се избегне контакт с кожата при полов акт с човек, който е заразен.

Премахването на интимното окосмение също така причинява дразнене на кожата и оставя микроскопични отворени рани. Това в комбинация с топлата влажна среда на гениталиите се превръща в идеалната среда за развитие на бактериални патогени.

Относно поддръжката на интимните зони, направете това, което ви кара да се чувствате най-комфортно, но не забравяйте, че при взимането на решение, трябва да се водите не само от естетически подбуди, а и от мисъл за здравето си.

Не се примирявайте с болката по време на цикъл

Повече от половината жени изпитват болка в продължение на 1-2 дни всеки месец, а при някои жени болката може да продължи през целия период. Това може да бъде изключително изтощаващо и да помрачи ежедневието на жената.

Не се примирявайте с това, а потърсете съвет от личния си лекар, тъй като има няколко възможности за лечение, които да помогнат за облекчаване на симптомите.

Не подминавайте нетипичните симптоми

Кървенето или зацапването между цикъла е често срещан страничен ефект на контрацептивните хапчета. Той може да бъде причинен от стрес, нараняване на влагалището или сухота на вагината, но може да бъде нещо по-сериозно като полово предавани болести (ППБ) или рак на шийката или матката. Затова, ако имате някакви нетипични симптоми, свързани с болка или кървене, не се успокоявайте, че всичко е наред, а потърсете помощ.

Сменяйте често дамските превръзки/тампоните

Сменяйте превръзката веднъж на няколко часа. Дори и в дните, когато цикълът ви не е толкова обилен. Това е наложително, за да се предотврати развитието на бактерии. Същото важи и за тампоните, оставени във вагината за продължително време. Те също създават благоприятна среда за бактерии.

Тампоните трябва да се сменят на всеки четири до шест часа, или когато са наситени с кръв, и не трябва да се оставят във влагалището за повече от осем часа, тъй като това може да увеличи риска от така наречения синдром на токсичния шок. Също така е важно да се използва тампон с правилната абсорбация според това колко тежък е менструалният цикъл на жената.