Автор
Woman.bg

Науката казва Да, психолозите Не: Трябва ли да правите секс с бившите?

Всички са наясно със златните правила след раздяла – не пращай пияна смс-и на бившия, не се сваляй с негови приятели, но преди всичко – не прави секс с него, след като веднъж окончателно сте се разделили.

Това е първото, което би ви казал всеки психоаналитик. Но ето, че науката опровергава твърдението и ново проучване доказва, че сексът с бивш по никакъв начин не ви вреди и не ви пречи да продължите напред.

Интересно е, че преспиването с бившия е еднакво често срещано както при мъжете, така и при жените. Не само, че и двата пола са еднакво склонни на това, заклеймено като провинение, деяние. Подобен развой на събитията не се влияе и от възрастта – еднаква вероятност за палуване под чаршафите с експоловинката има както при 40-годишните, така и при 20-годишните, сочат данните от изследване на университет в САЩ.

"Сексът с бившия не води до депресия и не удължава периода на възстановяване след края на отношенията. Дори напротив - прави човек по-позитивен", заявява водещата на експеримента Стефани Спиелман след анализ на данните от проучването, в което участие взимат 113 дами, скоро скъсали с половинката си и преспали с него след раздялата.

Тези данни се подкрепят и от изследване на учени от университета в Аризона, според които сексът с бившия може да успокои емоционалната болка от раздялата. Но е важно да се поставят ясни граници и двамата, вече бивши партньори, да знаят, че това е просто физическо преживяване, а не опит за възобновяване на връзката.

И въпреки че психолозите като цяло да са против палуването с бившия между чаршафите, защото може да попречи на психологическото откъсване от експоловинката и да създаде нездравословни очаквания у единия от партньорите, известната сексоложка и експерт по връзките Трейси Кокс застава на коренно противоположно от това на колегите си мнение. Тя е категорична - сексът с бившия е добро решение, защото спомага да се постигне усещането за финално "затваряне на вратата".

"Понякога хората са склонни да изпитват носталгия по отминалите времена и да идеализират бившите си, спомняйки си само доброто от взаимоотношенията си с тях. Затова в някои случаи връщането назад, помага да продължим напред. Връщането към сексуалната страна на връзката позволява да се проумее, че тя е идеализирана, а това е крачка към намаляване на болката от приключването ѝ. Освен това сексът с бившия създава усещане за окончателно приключване у редица дами, което може да е полезно", казва Кокс.