Автор
Woman.bg

Навици в леглото, които карат мъжа да си тръгне завинаги

Времето, което партньорите прекарват заедно в леглото, преди да заспят, е най-важното от деня. Често обаче двойките допускат едни и същи грешки, които могат да съсипят брака им.

1. Двамата си лягат в различно време

Един от най-хубавите моменти от семейния живот е този, в който двамата си лягат един до друг, в тишина и спокойствие, в уютната светлина на нощната лампа. Няма нужда да бързат за никъде, защото са си у дома и имат любимия си човек до себе си. Защо толкова хора се отказват от това удоволствие?

2. Не се съобразяват с работния график на партньора

Може би и вие вече си имате утвърдени ергенски навици – да почетете книга, когато не ви се спи (или да погледате телевизия), да си поговорите с приятелка по телефона. Вие трябва да сте в офиса чак по обяд – а партньорът ви има оперативка в 9:00 ч.. Или пък на сутринта ви очаква изпит, а мъжът ви тъкмо е приключил успешно проекта си. А има още и хирурзи, учители и други професии със специфичен график…

Една от формулите на семейното щастие е следната: лампата в спалнята я изключва онзи, който сутринта ще става по-рано. Всички компромиси в името на съня са безценни и ще ви се отплатят с години добро здраве.

3. Не си казват нищо

След дългия уморителен ден, пътуването до вкъщи и домакинските грижи кой би ви обвинил, че си мечтаете само да се сгушите в леглото, да затворите очи и да обявите началото на нощта? Но все пак се постарайте да намерите малък отрязък от деня за партньора си. На кого друг ще разкажете за всичките си радости и разочарования от изминалия ден? Не е нужно да обсъждате нещо или да давате съвети, просто споделете емоциите си.

4. Да приоритизирате всички, които ви звънят и ви пишат вечер

Направете си една добра услуга и оставете прегледа на Instagram, Facebook и Twitter за следващия ден. Ако и двамата спите със смартфоните си, това е вредно поради две причини. Първо – екранът ви изолира емоционално един от друг. И второ – цветовете от синия спектър са характерни за сутрешните лъчи и организмът реагира на тях с повишена бодрост. А това означава, че няма да се наспите тази нощ – а след време недоспиването ще доведе до раздразнителност и нетърпимост в двойката.

5. Маникюр и педикюр

Навикът да си режете ноктите в спалнята… „Самият звук на нокторезачката, който внезапно и рязко изпълва спалнята, на мнозина им се струва жестока подигравка“, казва семейният терапевт Беки Уетстоун от Литъл Рок, Арканзас. Направила си е този извод, защото неведнъж е чувала оплаквания от пациентите си относно именно този навик на партньорите им.

6. Да си измисляте различни начини да избегнете близостта

Всичко започва от това, че позволявате на партньора си да заспи спокойно, докато си приключите задачите, а после на пръсти се промъквате до леглото. Първото, което ще хрумне на партньора ви е, че не искате секс. Може би наистина е така? Дали неусетно не сте се превърнали в задружни съквартиранти? Избягвате ли да правите секс?

7. Да се карате и да говорите за неприятни неща

Както е казал Бърнард Шоу, бракът е съюз межу мъж, който не може да спи на затворен прозорец, и жена, която не може да спи на отворен прозорец. Артур Блох пък е казал, че онзи, който хърка, заспива пръв. Във всички случаи трябва да правите забележките си така, че да не засегнете партньора. Потърсете заедно решение.