Сексът все още крие редица загадки и учените от цял свят усилено се опитват да ги разгадаят.

По света всяка година се провеждат около 80 различни изследвания, посветени на секса и сексуалността. Ще ви разкажем за по-интересните от тях.

1. Повече емоции за по-чести оргазми

Британски учени са установили, че емоционално развитите дами получават повече удоволствие от секса. Изследователите анализирали анкетите на 2035 жени, в които те отговаряли на два вида въпроси – за сексуалния им живот и за емоционалното им развитие. Оказало се, че жените, способни да опишат чувствата си, изпитват повече оргазми. Андреа Бари (участник в научния екип) обяснява тази зависимост с това, че емоционалното развитие помага на жената да уравновеси сексуалните си очаквания спрямо стремежите на партньора.

Авторът на проучването Тим Спектор е сигурен, че с помощта на получените данни може да се подобри сексуалният живот на жените. Британската психоложка Пола Хол е съгласна с него: “Ако сте наясно със собствените си емоции, това ще ви помогне по-лесно да се справите с трудностите”.

2. Скъпите дрехи са възбуждащи

Американските изследователи Джон Таунсенд и Хари Леви са стигнали до извода, че мъжете, облечени в скъпи костюми са по-привлекателни за жените от мъжете, облечени в обикновени дрехи, купени на средна цена.

В експеримента участвали над хиляда жени. Те гледали снимки на едни и същи мъже, облечени по различен начин – първо в скъпи дрехи, а после в обикновени (спортни или дори униформи от заведения за бързо хранене). Хубавците трябвало да бъдат оценени по предварително зададена скала, включваща степени като “бих отишла на кафе с него”, , “бих преспала с него” и “бих се омъжила за него”.

Снимките на скъпо облечени мъже взели значителна преднина в тази надпревара. Според изследователите жената подсъзнателно избира мъжа, който може да издържа нея и потомството й. А хубавците в униформи от “Макдоналдс” явно не предизвикват подобни асоциации.



3. Яденето е по-важно от секса

Австралийски учени установили, че за съвременния мъж яденето е по-важно от секса. В проучването участвали над 10 хиляди австралийци, които трябвало да посочат доколко силно удоволствие получават от различни дейности.

На първо място се оказало яденето, на второ – личните постижения, а на трето – почивката. Сексът не влязъл дори в челната десятка.

Но анкетираните се затруднявали да отговорят на директния въпрос “Какво ви харесва повече – сексът или яденето?”.

Учените предполагат, че това разпределение на предпочитанията може да се обясни с теорията на Фройд. “Възможно е мъжете неосъзнато да се вдетиняват, асоциирайки жената с майка си, която ги храни”, пояснява един от изследователите.

4. Смехът – вашето тайно оръжие

След анализ на милиони попълнени от жени анкети австрийски учени стигнали до извода, че дамите смятат чувството за хумор за най-привлекателна черта на противоположния пол. И нищо чудно – по време на смях организмът ни произвежда ендорфини, които предизвикват чувство на радост, комфорт и топлина.

Тези хормони също така са в състояние да намалят чувството за болка, да стимулират имунитета и да предпазват от болести.

Изследователите предполагат, че жените подсъзнателно си търсят мъж, който да може да ги разсмее. Защото смехът наистина е здраве.

5. По-високо IQ – по-сложни отношения

Американски учени са открили, че жените с по-висок коефициент на интелигентност трудно си намират партньор и изграждат връзка с мъж. Статстиката показва също така, че жените с личен доход над средния се развеждат по-често и раждат по-рядко.

Учените обясняват явлението с това, че преуспелите жени са по-властни и по-малко търпеливи към мъжете, отколкото по-необразованите им връстници. Авторът на проучването Робърт Холден е сигурен, че интелектуалките твърде много анализират връзките си и това им пречи да бъдат искрени и търпеливи с партньорите си.