Подозренията, че коронавирусът може да се предава по полов път, се оказаха основателни. Изследване на китайски учени, публикувано в "Journal of the American Medical Association", потвърди съмненията на редица учени, че сексуалният контакт крие риск от заразяване с COVID-19.

В проучването участие са взели 38 пациенти от мъжки пол, като в спермата на шестима от тях - 16% от всички обхванати в проучването, са намерени следи от SARS-CoV-2. Ръководителят на екипа - д-р Шикси Джан от общинската болница Shangqiu, пояснява, че става дума за оздравяващи пациенти, които въпреки оздравителният процес, в който се намирали, продължавали да бъдат заразни.


Проф. Алън Пейси, професор по андрология в университета в Шефилд, коментира резултата така: "Това показва, че РНК на вируса, отговорен за COVID-19, може да бъде открит в спермата на 16 от сто от мъже с потвърдена инфекция.

Той е категоричен, че изучаването на продължителността на вируса в пробите от сперма трябва да бъде приоритет, за да се предотврати неговото разпространение.

Още преди това проучване лекарите предполагаха, че причинителят на COVID-19 може да се открие и в спермата, както при вирусите, причиняващи зика и ебола. Ранните тестове на 12 мъже обаче се оказаха отрицателни за SARS-CoV-2 в проби от сперма.

Все пак учените правят уговорката, че изследването е проведено сред малка група хора и данните може да се променят при разширяване на обхвата му. Засега не може да се каже на 100% дали намиращите се в спермата вируси могат да атакуват организма на друг човек при сексуален контакт.

Учените обаче отбелязват, че влиянието на SARS-CoV-2 върху мъжкото здраве може коренно да промени разбирането за профилактиката на заболяването COVID-19.

Медиците подчертават още, че освен по-мащабни изследвания, трябва да се направят и достатъчно проучвания, които да установят как вирусът може да повлияе на репродуктивната система на пациентите в дългосрочен план.

Четете още: Сексуалните удоволствия, които повече никога няма да изживеем след пандемията