Автор
Ива Петрова

Обичам съпруга си, но искам друг: Какво да правя?

Какво ще се случи, ако сърцето ви принадлежи на един, но внезапно, като гръм от ясно небе, то бъде пленено от друг?

Анастасия е на 27 години и работи като брокер. Живее със съпруга си в град Тула. Тя и любимият ѝ се чувстват добре: семейството има високи доходи, живее в разбирателство и се радва на прекрасен тригодишен син. Нищо не предвещава неприятности, но скоро техният безоблачен семеен живот е помрачен от неочаквано събитие. Ето и историята на героинята:

"Аз и съпругът ми сме сред онези сладки двойки, които са заедно от училище. Нашата първа любов пламна още в гимназията и продължи да гори със същата сила по време на студентските ни години, изграждането на кариера и раждането на нашето дете. Връзката ни спокойно може да се нарече здрава. Имаме доверие един на друг и се приемаме такива, каквито сме. Съпругът ми е прекрасен и мечтая цял живот да бъда с него.

Наскоро обаче бях посетена от много чаровен клиент на работа. Занимавах се с оформянето на неговите документи за продажба на апартамент. Нямах представа какъв е този човек, но изпитах безумно влечение към него. Мисълта за него ме подлудява. Дали това са феромони, или несъзнателно искам повече адреналин, нямам представа. Но еротичните фантазии и мечтите за нещо друго не ме пускат. Чувствам се засрамена, чувствам се виновна и искам да се отърва от тези мисли. Какво да правя?"



Експертът, клиничен психолог и преподавател в женското училище по реторика Йо Александър Арчагов отговаря на въпроса на Анастасия така:

Стъпка 1: Приемете правото си да чувствате

Първото нещо, което трябва да разберем, е, че ние не контролираме чувствата си. Привличането към друг човек може да се случи от самосебе си. Това не означава непременно, че не обичате съпруга си и че имате лоша връзка. Не си мислете, че ако изпитвате емоции към друг, значи нещо не е наред с вас и сте лош човек. Не, просто всички сме живи хора и понякога имаме различни чувства към различните хора. Това не е нередно, това е нормално.

Стъпка 2: Разделете чувствата и действията

Преместете фокуса си от това, което не можете да контролирате, към това, което можете да контролирате. Изневярата е действие, а не несъзнателен импулс. Можете да направите съзнателен избор да не изневерявате на съпруга си, да не правите секс с друг мъж. Привличането не ви задължава да имате връзка с друг.



Стъпка 3: Анализирайте какви нужди в настоящата ви връзка остават неудовлетворени

Помислете как се чувствате и какво е важно за вас. Може би има някакво желание, което не е задоволено в постоянната ви връзка и което искате да задоволите. Помислете как можете да интегрирате тази нужда в семейния живот със съпруга си. Например, ако харесвате начина, по който друг мъж ви говори любезно, можете да помолите съпруга си също да ви говори по-нежно. Ако харесвате друг мъж, защото той спортува, можете да опитате да запознаете съпруга си със спорта. Постарайте се да промените отношенията си към по-добро.

Стъпка 4: Можете също така просто да забележите и приемете желанието си, но да не правите нищо по въпроса

От време на време имаме различни желания, които не можем да задоволим и това е нормално. Например, искаме да ядем нещо нездравословно, но сме на диета. Можете безопасно да задоволите само онези желания, които отговарят на вашите интереси и ценности. Продължавайте да живеете и да правите това, което е важно за вас. Тогава е вероятно с течение на времето привличането да отшуми от самосебе си. Особено ако спрете да общувате с човека.

Стъпка 5: Помислете какво разкрива това привличане за вас

Всяка нужда косвено или пряко описва кои сме ние и как можем да се почувстваме по-щастливи. Например нуждата от нежни думи говори за необходимост от топлина, нежност и подкрепа. Ако се влюбите в нежен мъж, това показва, че имате неудовлетворена нужда от точно такъв мъж. Помислете как можете да я задоволите без намесата на потенциален любовник или други мъже. Може би трябва по-често да си казвате нежни думи един на друг? Опитайте се да сублимирате незадоволената нужда. Бъдете креативни: рисувайте, танцувайте, пишете поезия, играйте в театъра. Творческата сублимация не е предателство.

Стъпка 6: Бъдете честни със себе си относно това колко сте добри във връзката си

Понякога чувствата към друг са неосъзнато желание да излезете от брака си или настоящата си връзка. Погледнете внимателно към взаимоотношенията с настоящия си партньор. Как се чувствате, удовлетворени ли сте? Може би влюбването в друг е доказателство, че се чувствате зле в компанията на настоящата си половинка? След като си отговорите на тези въпроси, можете да вземете различни решения. Можете да поработите върху съществуващите взаимоотношения или да излезете от тях. В този случай обаче трябва да си дадете сметка, че решението да напуснете половинката си заради друг, не е следствие само от влюбването, но е продиктувано и от известен брой други фактори и параметри, които правят връзката ви безнадеждна.

Четете още: „Това беше трагична грешка“: Как да кажете на съпруга си за изневярата си и да спасите брака си