Автор
Woman.bg

Плюсовете и минусите на секса по разписание

Понякога на човек му е трудно да вмести интимните забави в натоварения си график. В забързаното си ежедневие периодично му се налага да жертва секса в името на кариерата или на новия епизод от любимия си сериал. Консултирахме се с експерти от център за семейно и сексуално образование, за да уточним какво е сексът по разписание.

Плюсове:

Винаги ще имате сексуален живот

Сексът по разписание на пръв поглед може да ви се стори унило и скучно занимание – включен в графика ви, той изглежда като поредното домакинско задължение, за което трябва да намерите не само време и сили, но и емоционален заряд. Но сексът по разписание е чудесна възможност да добавите интимни утехи в ежедневието си, стига да преразгледате ценностната си система. Можете например да си навивате алармата за 20 минути по-рано, за да имате време за малко сутрешни ласки, или пък оставите надалеч устройствата, които ви свързват със социалните мрежи, за да обърнете внимание на партньора си вечер. Ще ви напомним и факта, че редовният секс предизвиква още по-голяма нужда от секс благодарение на отделянето на допамин. Това засилва чувството за удоволствие от интимния живот, формира нови невронни връзки и укрепва старите. Щом веднъж започнете, скоро ще забележите, че намирате „свободно време“ за секс и без да се сверявате с графика си.

Няма да ви се налага да правите избор между секса и други важни неща

Спомнете си колко пъти ви се е налагало да откажете секс заради важни и неотложни задачи – или пък да предпочетете секса, а после да се главоболите с натрупали се задължения и изпуснати срокове. Планирането решава тези проблеми, тъй като ви позволява да не струпвате задачите си една върху друга и да отделите време за личния си живот. Освен това планирането ще ви помогне да действате по-ефективно – сигурно сте забелязвали, че може да не правите нищо особено през деня, но пак да не ви стига времето? Така става, когато използваме времето си за непланирани неща – например в свободните минути преглеждаме социалните мрежи или се разсейваме, гледайки телевизия.

Това е чудесен начин да намерите допирна точка с партньора

Когато започнете да планирате своя секс-график, обсъдете с партньора възможно най-много подробности. За начало определете колко пъти седмично бихте искали да правите секс. Според редица проучвания на сексолози в дългогодишна връзка партньорите правят секс средно 2-3 пъти седмично. Не е проблем, ако единият иска секс по-често от другия. Комуникацията е основа за постигане на компромиси, така че се постарайте да намерите средна честота, която да удовлетворява и двамата. След като определите колко секс ще правите, пристъпете към планирането. Помислете и обсъдете по кое време бихте искали да се отдавате на интимни забави (сутрин, вечер, може би в обедната почивка), необходимо ли е да включите в графика си възможността да правите спонтанен секс и т.н.

Сексът по разписание засилва интереса

Въпреки че може би си мислите, че сексът по график е скучен, самото осъзнаване, че вечерта ви очаква секс, подгрява интереса и ще ви мотивира да се справите по-бързо с текущите си задачи. Очакването на секс през деня възбужда, поради което желанието се усилва, както и чувствата към партньора.

Минуси:

Сексът по разписание може да се превърне в рутина

Планирането често се свежда до необходимост да спазвате съставения график. Затова, включвайки секса в разписанието си, рискувате след време да започнете да възприемате интимния си живот като задължение. Следователно сексуалният ви интерес ще се понижи, както и желанието и чувствителността ви към ласки. Ако докато спазвате своя секс-график усетите, че сте спрели да възприемате планирания секс като приятен бонус, обсъдете това с партньора. Възможно е твърдото планиране да не е подходящо решение за вас. Тогава по-уместно ще е просто да се разберете с партньора колко пъти седмично ще правите секс.

Не винаги ви се прави секс в дните, които сте отбелязали в календара

Наличието на график не гарантира наличието на сексуално желание в дните, за които сте планирали секс. Вие (или партньорът ви) може да сте имали тежък ден, да се разболеете или просто да не сте в настроение за секс в даден ден. В такива случаи не е нужно да се насилвате и да се стараете въпреки всичко да изпълните плана – просто отложете акта за друг ден или пропуснете една „сесия“. Най-важното е да се стремите към компромиси, запазване на личните граници и общуване с партньора. Това гарантирано ще ви сближи и ще ви позволи да разбирате по-добре желанията на половинката си.