Автор
Woman.bg

Пропаганда ли е? Жените били по-щастливи без деца и съпруг

Уютен дом, ухаещ на вкусна храна, куче, любящ мъж и цял отбор деца – така описват щастието за една жена романтичните филми. Но наистина ли трябва да се задомим, за да бъдем пълноценни личности и да сме доволни от живота? Май ще се окаже, че не е задължително и ще ви споделим интересни новини.

Дамите, навършили 40, които никога не са сключвали брак и нямат деца, са много по-щастливи, сочи проучване на експерта от Лондонския колеж по икономика Пол Долан. Преди няколко дни той бе гост на голям фестивал, по време на който разкри любопитни резултати по въпроса дали омъжените жени са по-щастливи. Професорът по поведенчески науки започна изявлението си с уточнението, че не всеки, който има всичко, за което си е мечтаел, е щастлив. И дори на пръв поглед да имаш прекрасно семейство, това съвсем не означава, че си удовлетворен.

„Женените са по-щастливи от останалите, но само когато са сключили брак с правилния за тях човек. Ако пък са се врекли във вечна любов на неподходящия човек, те са изключително нещастни“, заявява Пол Долан.

Тук обаче идва моментът да направим полово разграничение. Професорът има още по-интересни новини:


„Ако сте мъж, трябва да се ожените, но ако сте жена – по-добре не се притеснявайте за това, не си правете труда.“

Проф. Пол Долан излага тезите си в най-новата си книга Happy Ever After. В нея той сравнява колко са щастливи женените, неженените, разведените и овдовелите хора. Долан заключва, че женените са по-щастливи от необвързаните, но само ако са с подходящия за тях човек. Също така той изтъква, че бракът за мъжете е много по-полезен, отколкото за жените:

„Мъжете предприемат по-малко рискове, изкарват повече пари и живеят по-дълго. От друга страна, жените трябва да се примирят с това и на всичкото отгоре умират по-рано, отколкото дамите, които никога не са сключвали брак. Най-здравата и щастлива част от жените са тези, които не са минавали под венчилото и нямат деца.“

Според Пол Долан омъжените дами на средна възраст са изложени на много по-висок риск от заболявания, отколкото необвързаните.

Затова ако все още не сте срещнали принца на бял кон, дами, не се тревожете. Ще се радвате на още по-добро здраве!

Четете още: Трябва ли да имаме своите тайни от мъжа си