Първо, полезно е. И още 6 причини да ревнувате любимия си

Докато някои практикуват отворен брак или се чудят как да въздържат емоциите си и да потушават в себе си напиращите чувства на ревност към половинката, семейният психотерапевт Дария Аптекарева призовава жените да ревнуват мъжете си. И изрежда поне 7 причини за това.

1. Като превантивна мярка

Ревността от най-малкото е ефективна ваксина срещу истинското предателство, смята специалистката. Деликатната забележка, отправена към партньора ви по повод безобидния ми флирт със сервитьорката например, ще го накара да се почувства обичан от вас и ще го направи по-предпазлив откъм подобно фриволно поведение следващия път.

2. За тонус

Действа не по-зле от чаша италианско фризанте. Споменаваме Италия неслучайно. За жените там атаките на ревност са нещо средно между фитнеса и посещението при семейния психолог. Лекува както връзките, така и тялото като цяло. И ако се замислите, италианският модел не е чак толкова лош.
Първо, при чувство на ревност изразходвате много калории. Сами се досещате как – просто започвате да отделяте повече внимание на външния си вид и физическата си форма. И второ, обсъждането на наболели теми може да разгорещи страстите до такава степен, че бързо да преминете до тяхното разрешаване в спалнята.
И да прекараш най-добрите си години с мъж, който никога не е разгарял чувства на ревност у вас, е почти толкова обидно, колкото да живееш с мъж, който никога не те е довел до оргазъм.

3. Подобрява потентността

Добре е да сте наясно също така, че ревността усилва многократно страстта между партньорите. Страхът, че можеш да загубиш половинката си и представата, че някой друг може да ѝ се наслаждава вместо теб, действа като същински мощен афродизиак.

4. Ще станете по-внимателни към мъжа си

Добре е да обърнете внимание на някои подробности около партньора си, за да не останете изненадани неприятно в един момент. Например – не прекарва ли твърде много време пред огледалото, преди да отиде на работа, не купува ли за трети път парфюм този месец, не закъснява ли след работа, или пък все бърза, когато разговаря с вас по телефона. Добре е да бъдете нащрек за подобни неща, защото зад тях може да се крие нова тръпка. Покажете, че държите на човека до себе си, не бъдете скучни или безразлични към него. Подобно отношение мълниеносно би могло да отведе любимия ви в леглото на друга. Ето защото подобни емоции на ревност ще ви накарат да бъдете по-внимателни и бдителни към половинката си. Изненадайте го у дома с ново секси бельо например. Намирайте закачливи начини да привлечете отново вниманието му към себе си.

5. Ще насочите вниманието към себе си

Всеки знае поговорката „Крадецът вика: Дръжте крадеца“. Е, при ревността случаят е точно такъв. Проявата на ревност от страна на единия партньор към другия, веднага би предизвикало у втория съмнение в искреността на чувствата на любимия човек към него. Така че, мили дами, да споделите чувството си на ревност с половинката си не би било никак излишно, ако искате да привлечете вниманието му отново към себе си. Тогава има голяма вероятност той също да се осъмни във вашата лоялност към него и дали около вас също не се навърта някой разгорещен левент.

6. И винаги има причина

Може би един от най-полезните видове ревност е ревността към миналото и към всички онези момичета, които са били допуснати до тялото на вашия любим. На пръв поглед пълна глупост: времето и дори възрастта вече не са същите, всичко е останало назад във времето. Но само споменаването на името на негово бивше гадже може да предизвика такава бурна ревност у вас, че внезапно да разгорещи кръвта във вените ви и вие да се влюбите още по-силно в този човек, категорична е психоложката.



Още любопитни факти около ревността:

- Всички ревнуват, но силната половина на човечеството и тук изпреварва дамите. Според статистиката 72% от мъжете и 65% от жените са податливи на синдрома на Отело. Проучванията също така разкриват, че около 3-5% от мъжете са напълно непознати с това чувство.

- Мъжете могат да бъдат еднакво ревниви 365 дни в годината и най-лесно е да предизвикате това чувство у него в разгара на овулацията. Според учени от университета в Ливърпул женският пик на плодовитост активира притежателния инстинкт у господата. И с право - през този период младите дами са по-склонни да дават основателна причина за ревност, тъй като очите им по-често започват да шарят настрани.

Четете още: Защо ревнуват жените