Автор
Woman.bg

Репликите, които могат да разрушат и най-щастливата връзка

Когато дойде онзи момент от връзката, в който вие и любимият ви вече споделяте един покрив, отношенията ви неизбежно претърпяват известна промяна. В началото всичко е толкова прекрасно и сякаш не можете да се наситите на постоянното присъствие на половинката си. Но не след дълго умората от дългия работен ден и грижата за домакинството си казват думата или иначе казано, започвате да се „отпускате“. Първоначалният трепет намалява все повече и вие се чувствате все по-комфортно в компанията на любимия си човек. Това е чудесно, но ако се отдадете на рутината твърде бързо, рискувате вие и партньорът ви да се превърнете просто в съквартиранти с привилегии. Най-важният фактор, който крепи любовните отношения е комуникацията и думите, които подбираме. Никога не подценявайте силата им, дори и да изпитвате моментно раздразнение или умора. По-добре да премълчите и да потиснете емоцията си за няколко секунди, отколкото да кажете нещо, което ще обиди любимия ви човек. Винаги можем да изразим това, което чувстваме, но е важно да намерим правилния начин да го направим. Ще усетите голямата разлика със следните няколко примера:

1.Когато подценяваме емоциите на половинката си

„Колко още ще се притесняваш за онзи проблем в офиса?“

Подценяването на проблемите и чувствата на любимия ви човек е отблъскващо и показва всякаква липса на съчувствие. Дори затрудненията му в офиса или повредата в колата му да ви се струват незначителни, не можете да омаловажавате факта, че партньорът ви е притеснен. По-правилният вариант е да го попитате: „Какво те притеснява?“ или „Мога ли да ти помогна?“.



2.Когато демонстрирате безразличие

Например той ви казва, че и днес ще прекара вечерта с приятелите си, вместо с вас. Вие отговаряте: „Ами хубаво, прави каквото искаш, не ми пука“.

Демонстрирането на безразличие може да е индикация за липса на интерес или за желание за раздяла. Не изстрелвайте думите просто така. Изразете чувствата си и бъдете внимателни. В случая можете да отговорите: „Много съм уморена и имам нужда от теб, бих се радвала да бъдем заедно“.

3.Неприятните сравнения

Обикновено изреченията, съдържащи сравнения, са характерни по-скоро за мъжете, отколкото за жените.

„Жената на Пешо готви отлично. Трябва да се научиш и ти“.

Никога, ама НИКОГА не го правете и не позволявайте на половинката си да го прави. Не сравнявайте партньора си с някого, освен ако сравнението не е в негова полза. В противен случай, показвайки му недостатък по този начин, единствено губите.



4.Обвиненията

„Никога не ми помагаш с чистенето, всичко трябва да върша сама“.

Генерализирането не е добър начин да изразите чувствата си, особено когато е комбинирано с някакво обвинение. Избягвайте думите „винаги“, „никога“ или „постоянно“, концентрирайте се над настоящето. Бъдете внимателни, дори и да изпитвате силно раздразнение. Изречение от типа: „Какво ще кажеш да почистим заедно хладилника? Имам нужда от помощта ти.“ Би било много по-ефективно.



5.Неволните намеци за раздяла

„Прибирам се при нашите, искам да се махна от тук!“.

На всеки се случва да преживява тежка и напрягаща ситуация във връзката си, но освен ако няма много сериозна причина, не е редно да изричате подобни думи. Никога не казвайте на половинката си, че искате да се разделите и да отправяте заплахи, освен ако не сте сигурни, че наистина го искате. Манипулацията е оръжие на слабия човек и потъпква правата на другия. Това е най-лошият и незрял начин да получите това, което искате.

6.Когато съжалявате, че изобщо сте се срещнали

„Беше грешка, че се оженихме. Защо изобщо трябваше да те срещна?“

С това изречение затваряте вратата на щастливия семеен живот и влизате в онзи кошмарен период на всекидневните скандали. Или просто се разделяте. По този начин зачерквате всички хубави моменти, които сте имали заедно и обвинявате половинката си за всичко лошо. Не използвайте толкова груби и тежки думи, когато искате да подобрите ситуацията. По-скоро покажете желание да се изясните и всичко да се нареди. Заложете на изказване като „Защо не се разбираме? Какво мислиш за отношенията ни?“. Водете диалог, който да бъде градивен.



7.Липсата на уважение

„Нямам нужда от теб. И преди да те срещна дишах“.

Обикновено човек е склонен да изрече нещо подобно, когато е погълнат от отчаяние и не разполага с по-добър аргумент да бъде груб. Ако държите на присъствието на любимия, не залагайте на този вид нападки.

8.Когато не допускате половинката до себе си

„Не ти дължа обяснение за нищо“.

Съществуват куп други подходящи начини да намекнете, че имате нужда от лично пространство, този не е от тях. Не пренебрегвайте половинката си, по този начин рискувате доверието помежду си.

9.Когато не казвате нищо

Тишината между двама души може да бъде много по-изразителна от хиляди думи. Дори и когато не сте в настроение да говорите, не показвайте студено отношение, а изречението „Остави ме, не искам да говоря сега“, е немислимо.

За щастливия съюз са нужни двама и всеки от тях носи отговорност за любовта помежду им.



Четете още: 12 въпроса за секса, които трябва задължително да си зададете сами