Автор
Woman.bg

Ревност! Колко опасно е желанието да притежаваш някого

Едва ли има човек, който в даден момент не е фантазирал връзка с други партньори, нарушавайки принципите си на моногамност. Какво ни спира да го направим?

Първо, общественото осъждане, социалното табу.

Второ, хората, които се придържат към моногамните отношения, признават, че не са сигурни, че могат успешно да се реализират в полиаморията (практика, желание, или приемане на участие в любовна връзка с повече от един човек по едно и също време, със съгласието и знанието на всички хора, от които се състои връзката - бел. ред.), защото са твърде ревниви. Те са сигурни, че обичат партньора си толкова силно, че не могат да делят любовта му с никого. Следователно хората, които практикуват полиамория, обичат партньорите си по-малко.

Според Ейми Мурс, професор по психология от Университета Чапмън, може да има сериозни причини отворените връзки да не са за вас, но ревността не спада към тях. Най-вероятно проблемите в отношенията (независимо дали са моно или поли) са предизвикани от погрешното разбиране на понятието ревност. „В нашето общество наистина сме обединили ревността с любовта“, казва Мурс. „И това е проблематично. Ние често интерпретираме ревността като признак на любов и загриженост, но всъщност желанието да притежаваш някого е изключително опасно“.



Ревността е признак за контрол, а не за любов


В моногамни връзки човек обикновено разглежда партньора си като най-добрия си приятел, съюзник и емоционален поддръжник. Понякога този подход обаче може да се прояви чрез ревност, което се отразява силно на връзката. По думите на Мурс ревността всъщност е причинена от страх и неувереност, от съмнението, че някой може да е по-добър от теб или да предложи нещо по-добро. Ако човек постоянно проверява имейла, съобщенията или местонахождението на любимия си, може да си мисли, че го прави от любов и с цел закрила. Всъщност това е просто начин да запази контрола си над половинката от страх, че тя ще даде своите любов, подкрепа и внимание на други хора.

Разбира се, не всички, които са изпитвали ревност, са извършвали манипулативни действия, за да държат партньора си изкъсо. И все пак ревността може да се смята за предупредителен сигнал за евентуално домашно насилие.



Има и други начини да покажете любовта си

Доктор Мурс ни съветва, вместо да демонстрираме ревност в любовните си отношения, да проявяваме любовта си по позитивни начини. „Така е много по-лесно да покажете, че сте загрижени за партньора, отколкото, ако контролирате поведението му и очаквате ответна реакция“. Вместо да следите всяка стъпка на любимия човек, пробвайте да му кажете, че се гордеете с него, когато ви помага с къщната работа, или му донесете сувенир от пътуване, за да разбере, че ви е било мъчно за него. Именно такива жестове са истинска проява на любов и могат да бъдат полезни във всякакви видове връзки, както моногамни, така и полиаморни.