Колкото и да ни уверяват психолозите, че връзката с женен мъж ни обрича на страдания, момичетата всеки път вярват, че именно тяхната история ще има щастлив край. Но докато любимият не е свободен, плановете и мечтите за съвместен живот си остават само в сферата на фантазиите. Нека помислим какво кара жените да се съгласяват да играят второстепенна роля.

Може би се смятате за спасителка, която освобождава мъжа от плена на нещастния му брак. Но не, вие сте съучастничка в една измама. Мъжът лъже жена си, с която не желае да се раздели, а вие лъжете преди всичко себе си. Това е правила и Елена К., докато не намери у себе си сили да сложи край на тази връзка. Тя е решила да сподели заключенията, които си е направила въз основа на този тъжен опит.

Доверието

Много е вероятно той да изневери и на вас. Дори ако убедите мъжа да се раздели с жена си или той сам да се убеди, че „тревата е по-зелена на отсрещния бряг“, вие ще останете с човек, който е способен на лъжа и изневяра. Какво му пречи пак да си намери друга, ако се разочарова от връзката ви?

Приоритетите

Вие никога няма да бъдете най-важния човек в живота му. Задълженията му към съпругата и децата винаги ще са на първо място за него. Ако не е така, замислете се с какъв точно човек смятате да се обвържете. Ще можете ли да разчитате на него?

Защо се съгласявате на подобна връзка?

Страхувате се от обвързване. Дори ако сте сигурни, че не искате да се омъжвате, изберете си свободен мъж. Тогава това ще е наистина ваш собствен, а не натрапен избор. Понякога ни се струва, че докато ни свързват само физически отношения без други задължения, не рискуваме да изпитаме болка. Това е сериозна самозаблуда, защото с времето човекът ви става все по-скъп, а връзката се превръща в мъчение.

Мислите, че заслужавате нещо по-добро. В този случай е важно да престанете да се вкопчвате в мъжа, който ви е обърнал внимание, и да поработите над своята увереност в себе си. Сега аз разбирам, че е по-добре да съм сама, отколкото да си играя на любов с човек, който не може да бъде с мен.

Ако си мислите, че не вредите на никого, грешите. Мъжът най-вероятно ви е уверил, че на съпругата му ѝ е все едно той как си прекарва времето, че тя отдавна вече не го обича. В повечето случаи не е така. Когато жената разбере за изневярата, това ще я нарани. Ако двамата имат общи деца, неизбежно ще пострадат и те.

Какви са рисковете на връзката с женен мъж?

Трябваше да мина през страдания и пропилени години, за да разбера, че заслужавам нещо по-добро от мъж, който не е в състояние да бъде честен нито пред другите, нито пред самия себе си. Ако бракът му е толкова нещастен, какво му пречи да се разведе? Той ви казва, че ви обича? Казвал е същото и на жена си. Много е вероятно да ѝ го е повторил пак снощи, когато са си лягали да спят в общото си легло. Ако имате връзка с женен мъж, вие се лишавате от пълноценна и здрава връзка с човек, който ще държи само на вас.

Коментар от гещалт-терапевт

Жените имат най-различни причини да изберат женен мъж за свой партньор. Може да е просто от наивност и неопитност. Всички се учим от собствения си опит и често ни се струва, че любимият ни обича и че само жена му пречи на съвместното ни щастие. Сблъсъкът с реалността по правило ни отърсва от тази илюзия.

Подсъзнателната липса на готовност за постоянна и близка връзка също може да ни накара да си изберем недостъпен мъж. Възможно е това да е отговор на социалния натиск „време ти е за женене“. Неготовността на мъжа да се разведе се превръща в своеобразно извинение и предизвиква съчувствие.

Има и по-сложни причини. Например в зрелия си живот често несъзнателно повтаряме сюжета от отношенията си с родителите, надявайки се да го доведем до край. Любимият татко е напуснал семейството заради друга и дъщеря му цял живот си мечтае да си го върне. Когато порасне, започва да харесва най-вече семейни и доста по-възрастни от нея мъже. Тя може искрено да смята, че това е истинска любов и че мъжът трябва да напусне семейството си. Ако това стане, най-вероятно ще остане разочарована, защото си е мечтала да си върне баща си, а не да се сдобие със съпруг.

С какво ви застрашават тези връзки?

Вие не изминавате пътя на постепенното опознаване на партньора. Той ви показва по-добрата си страна, а скритата от вас страна е обърната към семейството му. С вас той си почива, а с жена си се кара, вие не знаете за него всичко, което нормално бихте узнали за свой свободен партньор. Вследствие на тази едностранчивост може да се създаде илюзията, че мъжът е толкова прекрасен, че сте готови да го чакате цял живот. Всъщност любимият ви е най-обикновен мъж със стандартен набор недостатъци, но вие нямате възможността да го опознаете. Вие преставате да си принадлежите, престроявате плановете си за живота и влагате силите си в чужди проблеми (възможно дори в укрепването на чуждо семейство).

Изневери в двойката стават, когато партньорите не успяват да се справят с възникналото напрежение и при това не са достатъчно зрели, за да си поговорят за това. Тогава възниква внезапно пламнала забранена любов, която е начин да се отърсиш от натрупаните негативни емоции, да си повдигнеш самооценката, да получиш нежност и съчувствие, без да полагаш усилия да промениш нещо в постоянната си връзка. Искрените и честни отношения са възможни само след приключване на връзката с предишния партньор.

Четете още: Любовницата – любима или патеричка за спасяване на брака