Автор
Woman.bg

Романтичните филми вредят на връзките в реалността

Понякога на всички ни се иска да избягаме от реалността и взирането в телевизионния екран за половин час може да предложи желаното бягство.

Но учени предупреждават, че прекомерното задълбочаване в екранните отношения като тези на Рос и Рейчъл от хитовия сериал "Приятели" може да се отрази зле на реалната връзка. Изследване на 392 женени участници, осъществено от психолога Джеръми Озбърн от колежа Албион в Мичиган, показало, че колкото повече хората вярват в нереалистичните любовни романи на екрана, толкова по-малко са отдадени на партньора си в реалния живот.

Двойките трябвало да отговарят на въпроси за отношенията си, включително за задоволството, очакванията и отдадеността им, както и колко време гледат и съпреживяват отношенията в сапунените опери и ситкомите. Хората с по-голяма вяра в тв връзките били по-силно привлечени от алтернативи на настоящия си партньор, включително предпочитали да са сами, предаде БГНЕС.



По-силно съпреживяващите любовните романи на екрана хора също усещали, че реалните им връзки им струват повече от гледна точка на личната свобода и времето сами и те виждали по-ясно недостатъците на партньора си.

"Изследването ми показа, че хората, които вярват в нереалистичните любовни романи на екрана са по-малко отдадени на съпруга или съпругата си и смятат, че техните алтернативи са сравнително привлекателни. Надявам се хората да прочетат тази статия и да се вгледат в собствените си връзки и във връзките на хората около тях", заяви Озбърн. Той съветва двойките да се запитат колко реалистични са очакванията им за партньора им и откъде идват тези очаквания".