Едно от големите разминавания между двата пола засяга темата за романтиката.

Много честно ние жените налагаме своите схващания за романтика и когато мъжът не ги „усвоява”, както ни се иска, бързаме да му лепнем обвинителни определения като „пън”, „безчувствен” или просто „Мъж!”.

Мъжете може и да не ни подаряват цветя всяка вечер, да не ни се обаждат през 48 минути, да понасят с усилие разни годишнини, месечинки и Св. Валентин-овци, но много от тях правят нещо много по-романтично - запазват любовта в сърцето си завинаги.

В едно проучване на 3000 мъже и жени по целия свят, които са се опитвали да се съберат отново с изгубена любов, им бил зададен въпроса: “Колко дълго ви отне да превъзмогнете изгубената любов?”.

Отговорите на мъжете (независимо дали хетеро или хомосексуални) сочат, че на тях им трябва значително повече време да превъзмогнат любовта си, отколкото на жените.

Някои от мъжете не били доволни от възможните отговори, предоставени в проучването (най-дългосрочният от които бил: “Над 10 години”) и голяма част от тях зачерквали всички отговори и записвали “Никога.”.

Вероятно, сред проучваните е имало и жени, които никога не са превъзмогнали загубената си любов, но фактът е, че само мъже записали този отговор в проучването.

Сравнително малък, но все пак съществуващ процент от мъжете, участници в проучването, споделили, че след като се разделили с гимназиалната любов, плачели тайно всяка нощ в продължение на седмици.