Автор
Woman.bg

С възрастта сексуалната активност намалява, но не и удоволствието

Последните изследвания сочат, че сексуалното удоволствие при жените се увеличава с напредването на възрастта.

Но по важно е друго: удоволствието се постига дори при липса на предварително желание или сексуално общуване с проникване.

Учени от Калифорнийския университет са провели в предградие на Сан Диего изследване сред 806 жени на възраст от 40 до 100 години. От създаването на предградието /1972-1974/, всички участнички са били следени. Били са питани за физическото си и емоционално здраве, дали са в менопауза, дали са подложени на лечение с хормони, дали имат постоянен партньор и за сексуалния им живот в последно време.

Изследвана и тяхната сексуална функция: желание, възбуда, овлажняване на влагалището, болка и удовлетворение. Данните сочат, че възможностите за сексуална активност намаляват с възрастта.

Половината от участничките са имали полов живот през последния месец, от 80% с постоянния им партньор, а 67% от сексуално активните са получавали оргазъм.

Около 40% от жените заявяват, че никога или почти никога нямат сексуално желание и че либидото им е ниско. Учените обясняват, че на 40 години жените претърпяват промени в живота, децата са пораснали, започват и физически проблеми, теглото нараства, още имат притеснения за външния си вид. Това измества секса на втори план. Но когато отмине този момент, жената започва да живее по друг начин.

В проучването процентът на сексуално задоволените жени нараства с възрастта. Половината жени на 80 години почти винаги признават, че са задоволени сексуално. От тях мнозина получават оргазъм. Мнозина признават, че сексуалната им активност не се изразява винаги със сношение, а чрез галене и други техники на сексуално общуване, пише БГНЕС.