Мъжете са изключително загадъчни същества и често прикриват чувствата си.

Тогава на жените им се налага да си блъскат главата във въпроса “Той какво мисли за мен?” и да си правят интуитивни изводи. Но интуицията не винаги е достатъчна…

Един истински мъж трябва да се владее напълно и да бъде образец за невъзмутимост. Много представители на силния пол спазват този стереотип, за да събудят женското любопитство. Но отговорът на въпроса “Дали ме харесва?” се крие не само в думите на мъжа.

Езикът на тялото е много по-правдив (стига да не става дума за професионален актьор). Къде по-лесно е човек да контролира интонацията и думите си, отколкото всичките си жестове и движения. Така че ако искате да знаете дали някой мъж ви харесва, обърнете внимание не само на приказките му, но и на поведението му – така ще получите пълна картина.

При това имайте предвид и общия контекст на всяка ситуация. И не се отчайвайте, ако не се научите веднага да четете “езика на тялото”! И на мъжете не им е лесно – ако по време на разговора вие се притеснявате дали сте си напудрили носа, той може да си измисли куп причини за нервното ви и странно държане. Все пак обръщайте внимание и на най-малките детайли.



1. Сигнал “Може би”

Ако по време на ваша презентация в службата той започне да си поправя вратовръзката или яката, да докосва врата или косата си, а пръстите на крака му сочат към вас – значи го интересувате. Този интерес обаче може да няма никакъв сексуален подтекст. Възможно е мъжът да е заинтригуван от темата, за която говорите.

2. Сигнал “Искрен съм”

Ако по време на разговора с вас мъжът не си крие дланите, а напротив – показва ги, най-вероятно е напълно искрен с вас.

3. Сигнал “Искам да се сближим”

Разстоянието, на което сме склонни да допуснем даден човек, варира в зависимост от средата, в която сме израснали (при жителите на големите градове дистанциите са по-малки).

Класическата “обществена” дистанция е около 3.5 м. и повече. Деловата варира от 1.5 до 3.5 м., приятелската – от 0.75 м. до 1.5 м. Всяка една по-близка дистанция е интимна. Ако събеседникът се опитва да се доближи до вас, значи иска да се сближите не само в буквалния смисъл на думата.

Някои мъже не си падат по внезапните “атаки” и затова се “примъкват” по-близо постепенно. Първо се обръщат с цяло тяло към вас, после се навеждат напред и чак после се преместват.



4. Сигнал “Иска ми се да те прегърна”

Ако мъжът е разтворил широко ръце, докато си говори с вас (например, облегнал се е на гърба на дивана с двете ръце) – това е скрит символ за прегръдка.

5. Сигнал “Симпатична си ми”

Докосванията му при ръкуване могат да ви кажат много неща. а) Ако при ръкостискане обръща ръката си с дланта нагоре, значи е готов да ви се подчини; б) Ръкостискането с двете ръце едновременно показва искреност и дружелюбие; в) Ако при ръкостискане докосва предмишницата или лакътя ви, това е проява на симпатия.

6. Сигнал “Искам да ти се харесам”

Мъжът започва да се “изчетква” при среща с жената, която харесва. Така постъпват и животните през брачния си период. Той се опитва да се “стегне” от глава до пети – изведнъж се сеща, че трябва да се среше, да изтупа прашинките от рамото си, изправя стойката си, гълта корема, поправя си ръкавите и т.н.

7. Сигнал “Желая те”

Ръцете са отпуснати покрай бедрата, докато мъжът стои. В седнала поза краката му са изпънати. Палците, втъкнати в джобовете на панталона също са признак за желание. Всичките тези пози служат за демонстрация на мъжката привлекателност и привличане на вниманието към гениталиите.



8. Сигнали “Нищо не искам от теб!”

Нямам ти доверие – показалецът му докосва носа, останалите пръсти прикриват устата. Той не ви вярва и не е склонен към искрени и интимни разговори.

Искам да избягам – ако към сигнала “нямам ти доверие” добави и попипване по ухото или търкане на други части на лицето, значи е откровено отегчен от разговора ви и иска по-скоро да приключи с това и да си тръгне.

Не ме интересуваш – ако предпочита да спазва официална дистанция, сменя темата на разговора или пък говори с вас с леко извърнато настрани лице, значи за съжаление не сте му особено интересна, а може би дори сте му неприятна.

Добре съм си и без теб – вялото и слабо ръкостискане показва, че той не иска да скъси дистанцията помежду ви.

Тревожни, но не задължително негативни признаци са следните: той си прибира ръцете в джобовете, крие си дланите, кръстосва си краката или ръцете, крие си прасците под стола. Това поведение може да се тълкува различно в зависимост от ситуацията.

Как да прочетете истината по очите му

* Поглед нагоре и надясно – представя си нещо, което е виждал преди.
* Поглед нагоре и наляво – фантазира си или лъже.
* Поглед “хоризонтално” ляво – спомня си нещо, което е чувал преди.
* Поглед “хоризонтално” дясно – мисли как да ви излъже или как да си построи изречението.
* Поглед надолу надясно – преживява тежки чувства и емоции.
* Поглед надолу и наляво – води вътрешен диалог със себе си.
* Продължителен поглед към вас – искрен е с вас.
* Разширени зеници – верен признак на страст, ако мъжът не е пил алкохол, не е взимал наркотици и не се намира в помещение с приглушено осветление.
* “Блуждаещ поглед” + подпряна на ръка глава – скучно му е.
* Погледът му е насочен към центъра на челото ви или между очите ви – делово отношение.
* Чести движения на очите по траекторията “уста-очи” – приятелски поглед.
* Плъзгащ се по цялото ви тяло поглед отгоре надолу и обратно – интимен поглед.