Сексуалният живот е достатъчно богат и разнообразен, за да бъдат много и заблудите, свързани с него. Една от тези странни заблуди е, че с помощта на секса може да се отслабне.

За съжаление не е така. Ако беше толкова просто, тогава толкова много хора нямаше да са с наднормено тегло. А точно те най-често заявяват, че теглото не им позволява да водят пълноценен полов живот, пишат от zdrave.bg

Сексопатолозите от Калифорнийския държавен университет са направили изследване за влиянието на секса върху отслабването. Според тях по време на половия акт се изгарят съвсем малко калории.



При занимание със секс в продължение на цял час можете максимално да изгубите 250 калории, енергийните загуби при оргазъм са повече - 400 калории за час, но той продължава максимално 15 секунди. За да отслабнем по този начин би трябвало непрекъснато да се занимаваме със секс, т.е. и без почивка и без хранене.

Учените все пак са разработили модел на тази невероятна ситуация – тя завършва плачевно - с физическо и психическо изтощение, а после... с лакомия, преяждане и възстановяване на изгубеното тегло.

“Не си струва да се отчайвате, твърдят все пак специалистите. В някои случаи нормализирането на половия живот може наистина да доведе до отслабване. Механизмът на понижаване на теглото с помощта на секс се крие не във физическото усилие, а в нормализирането на психичните функции.”

Става дума за това, че неудовлетвореният сексуално човек често компенсира своята неудовлетвореност с прекомерно количество храна. Когато сексуалният живот се нормализира отпада и необходимостта от толкова храна. Именно това е и причината за отслабването в дадените случаи.

Трябва да споменем и измисления от мъжкия пол мит, че за един мъж провеждането на “процедурата”, наречена секс се равнява на разтоварването на един вагон с въглища. “Ако това бешее така, то би се налагало да заставяме мъжете със сила за да се занимават със секс. Обаче, по-голямата част от тях не се нуждаят от уговорки”, казват полушеговито американските изследователи.