Автор
Woman.bg

Секс по време на бременност – удоволствие или задължение

Допреди стотина години жените изобщо не си задавали този въпрос. Смятало се за кощунство родилката да се отдава на плътски удоволствия по време на бременност.

За щастие днешно време нещата са се променили. Консултирахме се с лекар, за да ви разкажем всичко за „бременния“ секс.

Първото тримесечие – до 14-та седмица

Често през ранните етапи от бременността женското либидо клони към нула. Бременната често се изнервя, бързо се уморява, изпитва необичайна сънливост и се оплаква от болки в гърдите (зърната стават много чувствителни). От шестата седмица нататък повечето бъдещи майки започват да изпитват сутрешно гадене. Затова на повечето бременни изобщо не им е до секс.

Според статистиката 8 от 10 жени губят интерес към секса, като само 20 % продължават да водят нормален или дори по-активен сексуален живот. Това се дължи на промяната в хормоналния баланс, в частност на покачването на нивата на тестостерон. Но колкото и голямо засилване на либидото да изпитва родилката, тя непременно трябва да се прегледа при гинеколог и да се консултира с него по тези важни въпроси. Ако бременността протича с усложнения, акушер-гинекологът може да забрани напълно секса. За това има няколко причини:

- дългогодишно безплодие, което най-сетне е приключило с успешно забременяване;
- клинична история на спонтанен аборт или преждевременно раждане;
- кървав секрет;
- болки ниско в корема или в областта на кръста;
- низко разположение на хориона (оформящата се плацента).

Второто тримесечие – от 14-та до 26-та седмица

Второто тримесечие се смята за най-благоприятно за бременните. Неприятното гадене и сънливостта най-вероятно са преминали. Хормоналната буря отшумява, животът придобива ясен ритъм, а бъдещата майка забелязва, че е станала по-секси – гърдите й са се уголемили забележимо, а коремчето още не се забелязва. Повечето двойки отбелязват небивал ентусиазъм в леглото през този период. Много жени откриват за себе си нови усещания в секса – приливът на кръв към половите органи ги прави по-чувствителни, а оргазмът става по-силен. Но отново е необходима консултация с акушер-гинеколог. Освен болките в корема, кървенето, предишните спонтанни аборти, случили се през този етап от бременността, поводи за въздържание може да станат:

- дискомфорт или болка по време или след половия акт;
- низко разположение на плацентата;
- протичане на околоплодните води;
- истмикоцервикална недостатъчност (когато шийката на матката не се справя с блокиращата си функция).

Третото тримесечие – от 26-та седмица до раждането

През късния етап на бременността сексуалният живот отново върви към спад. Родилките усещат нови промени в състоянието си – някои започват да страдат от киселини, други се сблъскват със симфизит (разделяне на костите на пубиса), трети се оплакват от болки в краката и схващания.

Освен това коремът постепенно нараства все повече. Започва да става труден за носене, и по време на секс меко казано пречи! Случва се през третото тримесечие и мъжете да изгубят интерес към секса с родилката – някои се страхуват, че може да навредят на детето и това уталожва либидото им. Впрочем, далеч не всички изпитват подобни страхове. Много двойки продължават да водят активен полов живот. Ако няма противопоказания (същите, описани за първите две тримесечия), това е нормално. Най-важното е да не прекалявате. Според специалистите към края на бременността е добре да се ограничите до три акта седмично. Смята се, че редовното стимулиране на шийката на матката и простагландините (хормони, съдържащи се в спермата) могат да предизвикат преждевременно раждане. Лекарите препоръчват тъй наречената „мъжотерапия“ при преносване на плода, за предизвикване на раждане.

През последните сто години медицината е отговаряла различно на въпроса дали може да правим секс по време на бременност. На нашите прабаби лекарите са им казвали да се въздържат от полов живот, а в случай на силно сексуално желание да се обърнат към психиатър. Майките ни са получавали съвета да правят секс разумно и умерено, да се въздържат от полов живот през първите три месеца, когато плодът е най-уязвим, и през последните два месеца, когато раждането наближава. Сега специалистите отново преосмислят мнението си. В днешно време ограниченията не са толкова строги и зависят преди всичко от начина, по който протича бременността и самочувствието на родилката.