Наталия Кобилкина отговаря на поредния въпрос от рубриката "Секс уроци", която започна да води при нас отскоро.

"Здравейте,
мъжът, с когото се срещам има проблеми с ерекцията - при секс членът му не е напълно твърд. На какво може да се дължи и какво може да се направи?"

От Мария

Проблемите с ерекцията се делят на две основни групи: психологически и физиологични.

Лесно можеш да отгатнеш от какъв род е проблемът на твоя партньор, като вземеш предвид на каква възраст е той и в каква физическа форма е. Младите мъже (под 35), които не страдат от наднормено тегло, рядко имат физическа предпоставка за еректилна дисфункция, проблемът при тях е „в главата” и само историята на връзката ви ще ти даде правилния отговор.

Обикновено, ако причината е психологическа, то тя е породена от крайности – прекалено много те харесва, прекалено дълго време си го карала да чака, преди да започнете да правите секс, или просто не те харесва достатъчно (но това е по-рядко явление, въпреки че жените винаги си мислят първо това).

За психологическата причина трябва да поговориш с него. Първо го успокой, защото ако за теб загубата му на ерекция е неприятна, за него и неговата гордост това е от космическо значение.

Така че, успокой го, дай му да разбере, че това е проблем, който не е фатален за теб и който си готова да решите заедно. Гарантирай дискретност, така той ще може да сподели какво се случва в главата му. В някои по-тежки случаи, ще трябва да го научиш как да "изключва" мозъка си по време на секс, тъй като мъжът или прави секс, или мисли.

Затова обаче ще ти бъде нужно обучение и по-детайлно навлизане в проблема. Също така съществуват упражнения, лекарства и билки.

Ето и какви могат да бъдат психологическите причини:

1. Физическа умори или изтощение.
2. Емоционално напрежение или някакви проблеми, за които мисли партньора ти.
3. Дълго време сте заедно и правите секс по един и същия начин (препоръчвам ви за разнообразие да го направите на ново място или на открито).
4. Ако жената прави забележки или създава нареждане на партньора си по време на секс, или не му показва, че харесва него и негово тяло.
5. Страхът на партньора ти да не покрие очаквания ти. Оказа се, че почти всеки мъж има време от време такъв страх, така че давай повече подкрепа и позитивна обратната връзка на партньора си докато сте заедно.
6. Понякога прекалено силното възбуждение също може да предизвека такава реакция. Попитайте го какво го възбужда и какви са негови фантазии, какъв е най-хубавият секс, който някога е правил и от там можеш да разбереш да му доставиш повече удоволствие.

Еректилната дисфункция обаче може да бъде породена и от проблеми на здравословна основа, затова трябва да се прецени какво поражда проблема, например наднормено тегло или задръстени артерии, болна простата и т.н. За тези проблеми е необходима лекарска помощ.

Ако искате и вие да зададете своя въпрос, пишете ни на sex.uroci@woman.bg

Всички материали от рубриката "Секс уроци" можете да видите тук.