Автор
Ива Петрова

Сексоложка: Порно филмите са опасни за вас

Гледането на порно не е полезно, но отказването от него е трудно. Причината е, че то провокира производството на хормона на удоволствието допамин и следователно може да доведе до пристрастяване, предупреди сексоложката Евгения Морозова от руския Центъра за сексуално и семейно образование Secrets.

В интервю за Lenta.ru тя сравни ефекта им върху мозъка с лекарствата, пише БГНЕС. Според експертката пристрастяването към порнофилмите се появява постепенно. По силата си тя е сравнима с хазарта или "дигиталната зависимост", така че справянето с нея не е лесна задача.

В същото време, тя предупреждава, че филмите за възрастни влияят пагубно върху самочувствието както на мъже, така и на жени.

"Заради порното все повече мъже вярват, че трябва да бъдат истински мачо, готов за многобройни подвизи по всяко време и с всекиго. Съответно, ако не успеят, започват да си мислят, че имат проблем и се съмняват в мъжествеността си. Отделно в този вид филми сексът е представен в своя доста агресивна и нестандартна форма. Това изгражда възприятието, че подобен вид секс е новото нормално и все повече мъже започват да го търсят и в и в личните си отношения", споделя руската сексоложка.

Тя допълва, че филмите за възрастни влияят пагубно и върху самочувствието на представителките на нежния пол. "Причината е, че участничките в лентите за възрастни често са с визия, която кара обикновената жена да се чувства недостатъчно привлекателна. "Виждаме дами с едри гърди, които създават у обикновените жени, а и у мъжете впечатлението, че, за да си привлекателна и сексапилна, трябва да изглеждаш по този начин, а това далеч не е така", допълва Морозова.

В живота обаче всички хора се различават един от друг по пропорции на тялото, предпочитания и табутата в любовта и секса. В заключение Морозова напомни, че порното не е най-добрият помощник в изграждането на отношения. За да може една жена да се отпусне по време на интимност, тя трябва да се чувства сигурна до мъжа. „"Да си изграждате представи за секса от порно определено не си струва, то пропуска много нюанси, без които не можете да се справите в реалния живот", обобщава рускинята.