Активният полов живот укрепва сърцето, паметта и имунитета и ускорява метаболизма.

Сексът не само прави живота ни по-приятен, но и го удължава. Какво да правите обаче, ако имате желание да изглеждате по-млади, но нямате желание да правите любов? Решението се крие… в кухнята.

Сексуалният нагон спомага за произвеждането на витамин D, чийто основен източник е слънцето. Сексът повишава нивата на хормона окситоцин, който стимулира дейността на мозъка и засилва паметта. По данни на Кралския университет в Белфаст редовният секс 3 пъти седмично намалява двойно риска от сърдечни удари или инсулти при мъжете. Освен това според американските учени оргазмите спомагат за борбата на организма с настинки и грипове, увеличавайки ръста на антителата до 20 %. Наскоро беше установено също така, че сексуалната активност може да предпази възрастните мъже от рак на простатата.

Тези препоръки си остават за вас празни приказки? Правите секс рядко и данните от проучванията си остават за вас само думи на хартия?

Доктор Ерик Браверман е експерт в областта на стареенето и препоръчва на хората с ниско либидо да променят режима си на хранене. “Много сексуални проблеми могат да се разрешат с консумацията на определени продукти”, заявява той. Традиционното мнение е, че липсата на секс в една съпружеска двойка се дължи на умора, отегчение и други психологически фактори. Д-р Браверман обаче е сигурен, че проблемът се корени в биологическото стареене.

Понижаването на либидото може да е първия признак за недостиг на едно от четирите химически вещества, необходими за нормалното функциониране на мозъка – допамин, ацетилхолин, ГАМК и серотонин.

Допамин



Допаминът ни кара да се движим и да извършваме действията, необходими за оцеляването на вида ни – ядене, дишане и размножаване.

Симптоми на ниско ниво на допамин: работната ви ефективност е понижена, чувствате се изтощени, сексът вече не ви задоволява, кожата ви е по-малко чувствителна към докосвания от различен тип, правите секс по-рядко от един път седмично.

Какво да направите: консумирайте белтъчинни продукти, които подпомагат отделянето на допамин – месо, птиче месо, млечни продукти и зърнени кълнове. Необходимо е да включите белтъчини във всяко едно от трите основни хранения за деня, за да запазите високо ниво на допамин през целия ден.

Препоръчителни подправки: босилек, черен пипер, люти чушки, кимион, резене, ленено семе, чесън, джинджифил, синапено семе, розмарин, сусам, естрагон и куркума. Кафето и чаят (зелен или черен, но на листа, а не в пакетчета) са полезни както за нивата на допамина, така и за повишаване на издръжливостта.

Ацетилхолин



Ацетилхолинът отговаря за скоростта на протичане на мисловните процеси, както и на скоростта на обработка и запазване на информацията. Може да не е важен колкото допамина, но е от значение за възбудата.

Симптоми на ниско ниво на ацетилхолин: вече не се възбуждате от докосвания или масаж, интерпретирате погрешно чуждите емоции и понякога не помните какво сте яли, кожата ви е суха и напукана.

Какво да направите: недостигът на ацетилхолин може да е причина за честото ви желание да изядете нещо много мазно, тъй като мазнините са основния източник на холин – веществото, необходимо за производството на ацетилхолин. Проблемът е обаче, че не всички мазнини са еднакво полезни. Здравословните продукти с високо съдържание на холин са черният дроб, яйцата, зърнените кълнове, телешкото, фъстъците, бадемите, броколито и зелето.

Препоръчителни подправки: сладък червен пипер, босилек, кимион, мента, градински чай, мащерка, куркума.

ГАМК

ГАМК (гама-аминомаслената киселина) контролира скоростта на работа на мозъка и връзката му с другите части от тялото. Ниското ниво на ГАМК може да предизвика тревожност, в резултат на което няма да можете да се отпуснете при секс.

Симптоми на ниско ниво на ГАМК: вече не можете да постигнете оргазъм или пък оргазмите ви са много по-слаби от преди. Тревожите се и сте твърде нервни, за да се насладите на секса, мислите ви са разхвърляни и се прескачат една друга.

Какво да направите: организмът ви се нуждае от сложни въглехидрати, за да ви осигури стабилни количества глутамин – аминокиселината, която се преобразува в ГАМК в организма. Най-добрите продукти са кафявият ориз, зърнените храни, картофите, писията, броколито, спанакът, лещата, бананите и цитрусовите плодове.

Препоръчителни подправки: кимион, кардамон, канела, карамфил, кориандър, риган, червен пипер, маково семе, розмарин и градински чай.

Алкохолът повишава нивата на ГАМК, но пък понижава нивото на тестостерон при мъжете, така че внимавайте. Чаят от лайка или маточина също повишава нивото на ГАМК, но не влияе на тестостерона.

Серотонин



Серотонинът ни позволява да изпитваме удоволствие и да се чувстваме щастливи. Недостигът му може да предизвика депресия.

Симптоми на ниско ниво на серотонин: твърде сте нещастни, за да правите секс, раздразнителни сте, често ви се иска да изядете нещо сладко или солено, имате проблеми със съня.

Какво да направите: тялото ви има нужда от триптофан, за да произвежда серотонин. Тази аминокиселина се съдържа в големи количества в продукти като свинското месо, авокадото, изварата, патешкото месо, яйцата, пуешкото, пилешкото и шоколада.

Препоръчителни подправки: “антидепресантите” анасон, копър, майорана, индийско орехче, мента, шафран и куркума.

Седемте най-силни хранителни афродизиаци



1. Аспержи – съдържат много витамин Е, който стимулира отделянето на необходимите за активен сексуален живот хормони.

2. Банани – съдържат фермента бромелайн, който е необходим за повишаването на мъжкото либидо. Също така са източник на калий и рибофлавин, които повишават общата енергичност на организма.

3. Зеле – подобрява кръвоснабдяването.

4. Целина – спомага за отделянето на хормона андестерон при мъжете, който влияе възбуждащо на жените.

5. Ориз – богат е на аминокиселини, които са необходими за синтеза на допамин.

6. Миди – имат високо съдържание на цинк, който е необходим за произвеждането на тестостерон. Мидите съдържат и допамин.

7. Водорасли – ламинарията и нори съдържат калций, йод и желязо, които са необходими за повишаване на либидото.