Семейното щастие е закодирано в гените

10 октомври 2013 | 08:31
5080
0
0

Според някои тайната на щастливия брак е компромисът или никога да не си лягате скарани.

Но американски психолози твърдят, че ключът към семейното щастие може би е закодиран в ДНК-то ни. Те смятат, че ген, участващ в регулирането на "хормона на щастието" серотонин, предсказва до каква степен емоциите ни се отразяват на връзката ни.

Изследването на Калифорнийския университет и Северозападния университет е първото, което свързва генетиката, емоциите и задоволството от брака, казват учените. Те открили връзка между задоволството от връзката и алела 5-HTTLPR. Всички хора наследяват копие на този алел от всеки родител.

Четете още: 55% от жените не биха се срещали с мъж без пари

Участниците в изследването с два къси алела 5-HTTLPR се оказали най-нещастни в брака си, когато в него имало много негативни емоции като гняв и презрение, и най-щастливи, когато имало положителни чувства като хумор и обич. За сметка на това участниците с един или два дълги алела се вълнували много по-малко от емоциите в брака си.

"Винаги се опитваме да разберем рецептата за добра връзка и емоциите се оказват нейна важна съставна част", заяви ръководителят на изследването, психологът Робърт Левенсън от Калифорнийския университет. В изследването му, което продължило повече от 20 години, участвали над 150 женени двойки.

Новото изследване не означава, че двойки с различни вариации на 5-HTTLPR са несъвместими, отбелязват изследователите. То установило, че двойките с два къси алела е по-вероятно да процъфтяват в добра връзка и да страдат в лоша.

За целите на изследването участниците предоставили ДНК проби и в лабораторни условия учените свързали гените им със задоволството им в брака и емоционалното съдържание на взаимодействията им. За съпрузите с два къси 5-HTTLPR алела, които съставлявали 17% от изследваните съпрузи, те установили силна връзка между емоционалния тон на разговорите им и начина, по който се чувстват в брака си.

При 83% от съпрузите с един или два дълги алела емоциите по време на разговорите оказвали малко или никакво въздействие върху задоволството им от брака в следващите десет години.

Четете още: Защо жените харесват порно?

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени