Дали наистина си пада по мен или всичко е заради секса? Този въпрос жените си задават почти при всяко запознанство с мъж, събудил интереса им.

Сега фундаменталното питане вече може да получи доста изчерпателен отговор, при това научно обоснован.

Оказва се, че очите издават истинските намерения на представителите на силния пол.

Това установили психолози от Университета Стърлинг в Шотландия, провеждайки сериозен експеримент по темата.

Първо те помолили десет мъже и жени да позират по бельо.

Снимките били качени в он-лайн албуми и показани на 127 мъже и 133 жени, всеки от които виждал кадри само на хора от противоположния пол.

Доброволците били помолени да оценят привлекателността на всеки от моделите в два контекста - дали са подходящи за дълготрайна връзка като брак или по-скоро за кратък флирт.

Резултатите показали, че едва 20% от мъжете, търсещи стабилна връзка, дали по-високи оценки за телата на жените и по-ниски за лицата им.

Този процент обаче се увеличил до 40%, когато мъжете били помолени да оценят привлекателността на моделите като подходящи за краткотраен флирт.

Резултатите показват, че когато господата си търсят партньорка за цял живот, от основно значение за тях е лицето й.

"Когато човек иска сериозна връзка, той търси дружелюбен, забавен, отзивчив, приятен партньор - информация, която получаваме от лицето.

Но когато мъжете търсят краткосрочно забавление, няма значение дали жената има приятно лице, по-важно е тялото.

Тогава те изместват вниманието си", обяснява психологът д-р Антъни Литъл, част от екипа изследователи.

С други думи, ако мъжът гледа жената предимно в очите, без да шари с поглед, той е склонен на продължителни и сериозни отношения с нея.

Но ако вниманието му се премества бързо от лицето към други части на тялото, шансовете за нещо повече от кратък флирт са малки.