Автор
Теодор Муховски

Шапка на главата по време на секс и още няколко правила и забрани през Средновековието

Средновековието е една от най-насилствените и потиснически епохи в историята - и това не е преувеличение. Църквата е била основополагаща в онези времена и е управлявала живота на хората почти изцяло.

Абсурдни съвети, вярвания и предзнаменования - всичко това е ограничавало живота на населението. Това се отнасяло особено за интимния живот на хората - църквата напълно и изцяло го е контролирала.

Например на хората не им е било разрешавано да бъдат интимни в сряда, събота, неделя или петък. Не е известно защо е била точно тази забрана. Освен това интимно въздържание се е изисквало и по време на всички църковни празници. За нас това звучи странно и абсурдно, но тогава е било факт.



Розали Гилбърт, известна като изследователка на интимния живот през Средновековието, твърди, че любовният акт е можел да се осъществи само в едно положение - мисионерска поза.

Смятало се е, че това е позицията, в която може да се зачене дете, а другите пози били строго забранени – те са се е смятали за разврат.

Браковете през Средновековието са били въпрос на изчисления и печалба, за любов не е ставало и дума. Целта им била единствено да се издигне материалното и социалното положение на човека. Родителите избирали сродната душа на детето си, а след това бракът се договарял между роднини. Тази практика се е запазила в продължение на много векове и едва през XX век е намаляла.



Афродизиаците могат да се отнесат към още една забранена от Църквата практика - те били смятани за помисли на еретици и грешни хора. Въпреки това хората са ги използвали, за да подобрят сексуалния си живот, например чрез смесване на билки и подправки. А индийското орехче се е използвало като афродизиак за повишаване на издръжливостта.

Разбира се, всички тези забрани идвали главно от църквата, но е важно да се спомене, че медицината също е имала своето влияние и е налагала свои собствени ограничения.



Например момичетата задължително трябвало да носят шапка, докато правят любов. Смятало се е, че цялата топлина излиза през главата им и ако не носиш шапка, можеш да хванеш много болести. И дори лекарите от онова време вярвали, че твърде честите и силни полови сношения можели да доведат до смърт, тъй като организмът не можел да издържи на такъв силен стрес, затова препоръчителният брой съвкупления на седмица бил един път.

Подобни правила не могат да се сравняват с днешния ден, когато хората имат пълна свобода в леглото, когато всеки може да обича когото си иска, където си иска и както си иска.