Автор
Ива Петрова

Щастие без илюзии: 8 болезнени истини за връзките

В началото можете да гледате на връзката си през розови очила. Реалността обаче често е по-сурова, отколкото сме си представяли. Например, двойките се разпадат, партньорите не издържат на житейските изпитания или не оправдават надеждите си един към друг.

Но животът не свършва дотук. Колкото по-малко илюзии и неоправдани очаквания имате, толкова по-малко болка ще има във връзката ви. Важно е да гледате на случващото се като възрастен. С други думи казано - да виждате навреме това, което си заслужава да видите още в началото.

Цялата истина за връзките

За да изградите щастието си без илюзии, си струва да си спомните за тях. Човек може да изпита няколко силни чувства през живота си. Не се притеснявайте, ако връзката ви не върви. Ако Той не е избрал вас, значи се е оказал напълно различен от това, което сте си представяли. В различните етапи от живота си ние сме били на различни нива на развитието. От нас са привличани хора, отговарящи на това ниво. Но ние не стоим на едно място - растем, развиваме се, променяме се. Съвсем нормално е на друг етап от живота си да имаме различни, също толкова силни чувства към някой друг.



Търпите не заради партньора, а заради себе си


Ако човек играе жертвата във връзката, значи по някаква причина има нужда от това. Защо да обвиняваш партньора, щом сама си решила да търпиш такава връзка? Който търпи и му е писнало от това, трябва да се оправя сам. И да си отговори - защо му е нужно това?

Ако не си обичана, ако си невротична и т.н., то това са твои проблеми, а не на партньора ти. Разбира се, един любящ човек може да ви помогне да се освободите, да се излекувате, да повиши самочувствието ви и т.н. Но непростима грешка е да прехвърляте всичките си вътрешни проблеми върху партньора. И да очаквате, че той напълно ще ви излекува от страховете, тревогите, вътрешните конфликти и други подобни проблеми.

Истинската същност на човека се познава по време на изпитания

Не бързайте със заключенията и гръмките признания. Както и да се опитвате да си вземете думите назад. Нужно е време и различни обстоятелства, за да опознаете истински един човек. Ако той не умее да направи себе си щастлив, тогава какъв е смисълът да чакате да сте щастливи във връзката ви?

Човек най-напред трябва да направи себе си щастлив. Така в отношенията двамата вече се допълват, дават си още повече радост.

Но връзките не могат да бъдат синоним на щастие. Фактът, че имате връзка само по себе си не може да бъде рецепта за постигане на щастие, ако не сте познавали това състояние преди и без партньора си. Само една любов за двама не е достатъчна. Ако играете едностранна игра, тогава рано или късно тя ще ви омръзне. Това само ще затрудни отказването от партньора си, защото сте инвестирали твърде много в него.



Доверявайте се на своето "изглежда"

Ако сте обезпокоени от някои неща у партньора си, от поведението му, ако нещо не ви устройва, тогава трябва да се доверите на себе си и на чувствата си. По правило това „изглежда“ е резултат от вашата логика и вашия натрупан опит. Вярвате в себе си. Бъдете готови за факта, че всичко може да се промени във всеки един момент.

Колкото и силна и щастлива да е една връзка, утре това може да се промени. Не разчитайте само на партньора си. Не се изгубвайте в човека до себе си. Балансирайте живота си, съветват психолози.

Четете още: Внимание, дами: Ето каква съдбовна грешка допускате, когато сте влюбени