Автор
Woman.bg

Стереотипите в брака, които днес са отживелица

"О, времена, о нрави!", бе възкликнал някога Цицерон. Докато в миналото гледката на татковци, гордо опънали снага пред кухненската печка, или извели сами децата си на разходка, би изглеждала като кадър от фантастичен сюжет, то днес на такава картина се натъкваме ежедневно. Сигурен знак, че обществото ни все повече се разчупва по отношение на редица закостенели практики и предразсъдъци, набивани в съзнанието му векове наред.

Да си спомним за тях и да видим как се е променило мисленето на съвременния човека в сравнение с това отпреди десетилетия, дори и столетия.

Жената гледаше децата, а мъжът се грижеше за прехраната

Всички сме наясно с факта, че в един момент от човешката история, жената била превърната в пленница на мъжа. Докато нежната половина от човечеството полагала грижи за малкия растящ човек у дома си, мъжете, разполагащи с достатъчно свободно време, водели безконечни войни помежду си и изобретявали художествени и мисловни шедьоври. Днес обаче, за добро или зло, нещата далеч не стоят така. Жените имат възможност да се развиват във всяка една сфера от културния и обществен живот – да бъдат художници, писатели, политици. Днес те са отвоювали и правото си да гласуват и свободно да изразяват мнението си по всякакви въпроси. Така, както и мъжете. Ще ги видим на различни постове, включително и на ръководни позиции – факт, немислим за миналите времена.

Разведена жена? Не, благодаря!

За утеха на всички съвременни жени този стереотип вече е същинска отживелица! На факта, че си разведена, в миналото се е гледало с изключително презрение от страна на пуританите, а разведената жена е била принуден да търпи върху себе си всякакъв тип унижения и презрително отношение. За да илюстрираме този стереотип ще дадем пример с кралското семейство на Великобритания – такова, каквото и изглеждало в началото на 20-и век и такова, каквото е днес. Със сигурност много от вас са чували за историята за разведената американка, заради която един крал абдикира, вслушвайки се в гласа на сърцето си. Любовната история на Едуард VIII и Уолис Симсън, която за времето си била „скандална“. Тя е американка, също като Меган Маркъл. Тя е разведена, също като Меган Маркъл. В нея се влюбва не кой и да е, а престолонаследникът на английската корона, също като Меган Маркъл. На Едуард VIII обаче е поставен ултиматум – или да се раздели с Уолис, или да се откаже от трона. Той избира любовта. Пред съвременните принц Хари и Меган Маркъл подобни спънки нямаше! О, времена, о нрави!

Бащите - далеч от децата!

Клишето, че единствено майките притежават майчин инстинкт, а бащите са лишени от такъв, днес е претърпяло тотално фиаско. Заради този стереотип поколения майки не позволяваха на съпрузите си да припарят до бебетата. Мъжете в миналото са били принудени да търпят забележки от типа, че не са способни да се грижат за малките деца, пък камо ли да сменят пелените им и да ги хранят. В резултат на което много бащи в много семейства не успяваха да изградят здрава връзка с децата си. В съвременния свят все повече жени и мъже осъзнават, че грижата за децата е обща отговорност, дълг и за двамата родители.

Жените искаха деца, а мъжете – кариера!

Днес този постулат звучи нелепо. Ако обаче преобърнем местата на подлозите, ще изглежда напълно достоверно и на мястото си. Докато в миналото жените действително търсят добър баща за рожбите си, то днес приоритетът им е развитие в професионален план. Всеки ще се съгласи, че съвременните дами са обсебени от жаждата за кариера, отлагайки забременяването си максимално напред във времето. В същото време силните им половинки мечтаят за наследник, когото да научат на любимия си спорт или хоби, докато са още силни и млади.

Първата брачна нощ!

Въпреки че днес не е това, което е била, няма как да пропуснем и първата брачна нощ. В историята на различните народи съществуват традиции – и смешни, и зловещи, свързани с това събитие. Днес се смеем на разказите за трепетите в първата брачна нощ на нашите баби. Но какво пък – всяко ново нещо носи със себе си предизвикателство, интерес, любопитство, удовлетворение или разочарование. Пуританският модел от миналото у нас и по света изисква и мъжът, и жената да са девствени, когато сключват брак. Тази традиция отдавна е отпаднала, но в миналото, а и в някои народи по света и до днес жената, лишена от девственост, е голям срам за семейството си и никога не може да се омъжи. В някои африкански племена дори убивали жената, ако в първата брачна нощ се установи, че тя не е девствена.

С гореизброените далеч не се изчерпват стереотипите от миналото, свързани с брака. Затова ви предизвикваме и ви подканяме, по-долу в коментарите, да ни споделите за кои още се досещате вие...

Четете още: 10 секс традиции по света, които ще ви смаят