Някои твърдят, че са привлечени от външния вид на човека, при други основна роля играе характерът, но всички подсъзнателно се влияят от аромата, установи ново изследване.

Хората могат да подушат дали потенциален партньор има съвместими с техните гени, установи британски експерт. В новата си книга "Генната съвместимост" проф. Даниел Дейвис обяснява, че някои човешки гени могат да повлияят на това доколко привлекателен е даден човек за потенциален партньор.

Професорът от университета в Манчестър смята, че подходящите партньори могат да подушат, че са открили човек с оптимален генетичен код. Идеята се основава на т. нар. експеримент с миризлива тениска, при който швейцарският учен Клаус Ведекинд изследвал ДНК на група студенти, за да установи техните гени за хистосъвместимост, посочва БГНЕС.

Четете още: 7 тъпи начина да прелъстите мъж

Учените помолили мъжете студенти да носят една и съща тениска две поредни вечери, за да се предотврати всичко, което би могло да промени естествения й мирис. В края на двата дни тениските били поставени в кутии и студентки били помолени да ги подушат и да оценят миризмата по интензитет, удоволствие и сексапил.

Резултатите показали, че жените харесват мириса на мъже, с които имат различни гени на съвместимост. Експериментът дава основание да се смята, че хората могат подсъзнателно да избират партньор, с когото да имат деца с генетични ползи.

"Всички хора притежават сходен комплект от около 25 000 гени. Някои от нашите гени варират според човека като тези, които ни дават определен цвят на очите или на косата. Но моята книга е за малкото гени - гени на съвместимост, които варират най-много при отделните хора. На първо място това са гените на имунната система, те контролират начина, по който се борим със заболяванията. Но неотдавнашно изследване показа, че те може би са дори по-важни, отколкото си мислехме. Има данни, че те влияят на начина, по който са програмирани мозъците ни, колко привлекателни сме, дори колко е вероятно да се възпроизвеждаме", допълни проф. Дейвис.

Вече беше доказано, че мишките и рибата бодливка избират партньорите си по мириса. Но за момента не е напълно сигурно, че това важи и за хората.

Четете още: Ретро порното отново е на мода